Safer Internet Centrum ČR a české předsednictví v Radě EU

Na začátku listopadu se v Praze konala konference k bezpečnosti a inovacím v digitálním světě. Šlo o největší digitální událost českého předsednictví v Radě EU, kterou svými příspěvky otevřel předseda vlády Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

V rámci jejího doprovodného programu proběhlo 2. listopadu promítání dokumentu „V síti“ následované odborným panelem na téma Jak ochránit děti na internetu ve světle nové strategie „Better Internet for Kids“? Na obsahové náplni panelu se podílely Úřad vlády ČR a sdružení CZ.NIC, a to prostřednictvím projektu Safer Internet Centra ČR (SIC CZ).

Úvodního slova se ujali režisér Vít Klusák a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ten se ve své předtočené zdravici pochvalně vyjádřil k činnosti SIC CZ. Konkrétně zmínil následující: „Například české Safer Internet Centrum, provozované sdružením CZ.NIC, se v posledních letech zapojuje do aktivit Strategie BIK+ se skvělými výsledky.“ Slova pana vicepremiéra Bartoše nás samozřejmě velmi potěšila.

V panelu moderovaném šéfredaktorem serveru Lupa.cz Davidem Slížkem mělo Safer Internet Centrum ČR dvojnásobné zastoupení. S June Lowery-Kingston z Evropské komise totiž diskutovali Denisa Binderová (gymnazistka, která vede národní mládežnický panel SIC CZ) a docent Jan Kolouch, spolupracovník našeho centra.

V živé debatě došlo na otázky spojené s rizikovým chováním dětí a mládeže na internetu, otevřelo se téma mediální a digitální gramotností i specifického postavení dětí jakožto uživatelů moderních služeb a technologií. S ohledem na složení panelu jsme zároveň mohli prezentovat Denisou vedenou peer-to-peer aktivitu či se dotknout praxe orgánů činných v trestním řízení i vybraných legislativních návrhů Komise.

Za všechny kolegy, kteří se na projektu SIC CZ podílejí, jsem rád, že jsme se stali součástí oficiálního programu českého předsednictví. Kromě příležitosti prezentovat výstupy a témata našich aktivit jsme tímto zároveň prohloubili spolupráci s digitálním týmem úřadu vlády, který s místopředsedou vlády Bartošem řeší výzvy dnešního on-line světa.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..