Téměř všechny .CZ domény jsou připraveny na únorovou údržbu DNS

Na 1. února 2019 je naplánovaná celosvětová údržba systému DNS, na kterou se provozovatelé autoritativních serverů musí připravit. Dnešní článek proto věnujeme stavu připravenosti .CZ domén na změny, které budou účinné od začátku příštího měsíce.

Další informace o únorové akci s anglickým názvem „DNS Flag Day 2019“ naleznete v našich předchozích článcích:

Nyní se ale vraťme k samotnému měření.

Měření dopadu na uživatele

Na Internetu lze nalézt několik nástrojů, které provádí technické testy DNS serverů. V praxi má ale téměř každá doména více než jeden DNS server, takže výsledky dílčích testů je nutné zkombinovat. Teprve potom, na základě kombinovaného hodnocení všech autoritativních serverů, lze vyvodit celkový dopad na uživatele přistupující k dané doméně.

Celý problém se dále komplikuje tím, že některé domény nefungují již dnes, a to z důvodů, které nesouvisí s plánovanou změnou. Takové domény by nám  zkreslovaly statistiku, takže je musíme identifikovat a na závěr místo absolutního počtu nefunkčních domén pracovat s přírůstkem.

K tomuto účelu Laboratoře CZ.NIC vyvinuly vlastní nástroj pro skenování a vyhodnocování domén, který z dílčích výsledků technických testů počítá celkový stav domény. Proces sběru a vyhodnocení dat detailně popisuje metodika (v angličtině). My se ale pojďme podívat na výsledky!

Připravenost .CZ domén

Z měření provedených mezi 11. a 14. lednem vyplývá, že pouze 0,12 % všech domén v .CZ registru není připraveno.

Měření pomocí stejné metodiky jsme opakovali několikrát a s potěšením jsme mohli sledovat, jak se připravenost lepší:

Na tomto grafu je názorně vidět zlepšení po prvním ročníku konference CSNOG červnu 2018, na které jsme poprvé prezentovali odborné veřejnosti výsledky našich měření. V září 2018 jsme na problém znovu upozornili na našem blogu článkem Jak přežít plánovanou údržbu DNS, který převzala další odborná i neodborná média. Od listopadu 2018 jsme potom přímo kontaktovali technické správce dosud nepřipravených domén.

Správci zbývajících 0,12 % domén dosud nereagovali na žádný z pokusů o komunikaci a není proto jasné, zda přípravu jen odložili na poslední chvíli nebo zda se rozhodli problém ignorovat. Značná část namátkově vybraných domén však vypadá, že se nepoužívá a je pouze tzv. „zaparkovaná“, takže dopady na běžné uživatele by měly být velmi malé.

Pokud si chcete na 100 % ověřit, že je vaše doména připravena, použijte prosím webový nástroj na adrese dnsflagday.net, jeho popis najdete v článku Jak přežít plánovanou údržbu DNS.

Závěrem mi dovolte poděkovat všem, kteří se poctivě připravili a mají tak zásluhu na dobrém zdraví .CZ domény!

Aktualizace, 1. únor 2019: Podle posledního měření, které skončilo v noci 31. ledna, nebude v doméně .CZ správně fungovat 0,03 procent domén.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..