E-Business Forum 2013: Máte jistotu, že neprodáváte alkohol dětem?

Obecně je rozlišována věková hranice pro nákup a konzumaci alkoholu. V některých státech světa najdeme odlišnosti od nejčastější hranice, tj. 18ti let. Zákonnou úpravu představuje zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami.

Často se setkáváme v médiích s výsledky namátkových kontrol prodeje alkoholu nezletilým v kamenných prodejnách a restauracích. Zde je ale kontrola velice snadná. Prodávající je schopen vizuálně posoudit věk nakupujícího, případně si vyžádat doklad s uvedeným datem narození.

Ale jak je tomu v případě elektronických obchodů? V loňském roce provedl dTest průzkum u 22 eshopů prodávajících alkohol. Pouze ve dvou případech neshledal závadu! Naprostá většina eshopů nabízejících alkohol nekontroluje, kdo je kupující! Obchody se většinou spokojí pouze s tím, že kupující na dotaz, zda je plnoletý, odpoví, že ano. Podle zákona je zakázán zásilkový prodej a veškeré další formy prodeje, při kterých není možno ověřit věk kupujícího. Prohlášení o plnoletosti není kontrola data narození, je tedy nevyhovující.

Řešení jsou v zásadě dvě. Prvním je dodání zboží kurýrní službou zajišťující ověření věku nebo osobní odběr zboží. Tento způsob je pro provozovatele nákladný a pravděpodobně i s vysokým procentem vrácených zásilek.

Lze to ale zajistit i jinak. Prostřednictvím služby mojeID může dojít k ověření věku hned při přihlášení do eshopu nebo následně při odeslání objednávky. Pokud neumožníme nezletilému nakoupit, nevznikají pak další náklady na doručení zboží, ani zátěž logistických procesů. Je vysoká pravděpodobnost, že zásilka bude doručena.

V současné době připravujeme rozšíření našim OS modulů a partnerských komerčních řešení o podporu kontroly zletilosti. Díky tomu naše služba mojeID může přispět k zlepšení situace při zásilkovém prodeji alkoholu dětem.

Původní prezentace na toto téma zazněla na letošní konferenci E-Business Forum.

Radim Ponert

Autor:

Komentáře (3)

  1. petr_p říká:

    18ti?

  2. JF říká:

    Nasleduje otázka: Koľko užívateľov služby mojeID má konto validované aby bolo jasné do akej vekovej skupiny užívateľa zaradiť?

    Tu by ste museli zaviesť doplnkovú služby na overovanie. Osobne nie každý má toľko času behať po úradoch aby dokument notárom overil. Respektívne končí v práci v čase keď už tieto inštitúcie majú zatvorené. Osobný certifikát je zase záležitosť tých čo naň majú financie, respektívne ho používajú na veľa miestach, nie len pre overenie mojeID.

    Nebolo by dobré toto overovanie vyriešiť nejakou zmluvou napr s nejakým reťazcom čo je rozšírený v ČR takmer v každom meste/vesnici? (sazka, česká pošta, tipsport atď)

  3. Radim Ponert říká:

    Počet uživatelů je v našich statistikách na adrese http://goo.gl/BrklZZ.

    Možnost nechat si validovat mojeID je kromě notářů také na všech Czech POINTech, které jsou na téměř každé poště. V současné době připravujeme vlastní externí validační místa tak, aby dostupnost této služby byla co nejvyšší.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..