Zprávy ze světa: MDM pomáhá s bezpečnostními incidenty na Slovensku

O aplikaci MDM jsme na tomto blogu již několikrát psali. Tentokrát se s vámi chci podělit o informace, které mě velmi potěšily. Před několika týdny jsem mluvil o MDM s kolegy z CSIRT.SK. Při tom jsem se dozvěděl, že u nich naše aplikace zaznamenala velký úspěch.

V polovině roku 2012 si kolegové ze Slovenska dali za úkol najít nástroj, který by jim zkrátil čas při vyhodnocování a následné správě incidentů, které obdrží od zahraničních partnerů. Trh s těmito nástroji je opravdu veliký a každému vyhovuje jiný model na správu incidentů. Mezi testovanými aplikacemi bylo i naše MDM, které kolegy zaujalo doslova na první pohled; sympatie si získalo i díky tomu, že je open source.

Slovenský bezpečnostní tým se rozhodl používat aplikaci MDM nejen pro zpracování informací o hrozbách v doméně .sk, ale také jako základní nástroj pro zpracovávání všech incidentů přijatých tímto národním CSIRT týmem. Proto změnili původní zpracování a zobrazení incidentů v samotné aplikaci a rozšířili také možnost administrovat jak incidenty s URL, tak i bez URL, například na základě IP adresy.

První testovací verze MDM byla na Slovensku nasazena od 24. září loňského roku do konce prosince. V tomto období zkoumali v CSIRT.SK funkčnost a přijímali připomínky a návrhy na zlepšení tohoto softwaru. Od 1. ledna mají naši aplikaci již pevně pod kontrolou. Aktuálně se jedná o verzi 2.0. a počet incidentů, které touto aplikací spravují, převýšil 27 tisíc.

Rádi bychom tedy našim slovenským „bratrům“ (jmenovitě kolegovi Martinu Jurčíkovi) poděkovali nejen za poskytnuté informace k tomuto článku, ale také za spolupráci. A samozřejmě také přejeme jen samá pozitiva a sociální jistoty :-) při používání naší aplikace.

Michal Prokop

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..