Trochu starší (ale o to zajímavější) novinky v mojeID

Před koncem roku jsme ještě stihli nasadit novou verzi mojeID. Protože jsme nechtěli, aby informace k tomuto releasu zapadly, vracíme se k nim až teď, po svátcích. Nová verze přináší uživatelům dvě zajímavé možnosti. První vylepšení souvisí se skrýváním adresy ve vyhledávací službě Whois. Druhou změnu představuje další přihlašovací metoda, kterou je použití jednorázového hesla (OTP – One-Time Password).

Skrývání adresy držitelů domén ve službě Whois není úplnou novinkou, ovšem dosud bylo spojeno pouze s fyzicky ověřenými (validovanými) mojeID účty. Podle plánu jsme již před časem začali pracovat na tom, aby tuto výhodu mohli co nejdříve využít i ti, kteří mají své údaje ověřené na úrovni potvrzené poštovní adresy. Současně s tím jsme přidali možnost ověření údajů a skrývání adresy jako vlastnost registru domén; toto řešení je určené pro držitele domén, kteří preferují možnost spravovat si své kontaktní údaje přes registrátora. Musí ale samozřejmě absolvovat tradiční ověřovací kolečko, stejně jako při založení mojeID účtu.

mojeID pro nás nepředstavuje pouze zjednodušené přihlašování, ale také vyšší míru zabezpečení. Proto již od začátku nabízíme dvě varianty přihlašovacích metod (heslo, osobní certifikát). K nim nyní přibyla další metoda, kterou je přihlašování přes jednorázové heslo (One-Time Password – OTP). Pro využití OTP je třeba, aby měl uživatel chytrý telefon s nainstalovanou aplikací (například Google Authenticator). Po nastavení telefonu (postup je uveden v nastavení mojeID) musí uživatel zvolit přihlašovací metodu „Jednorázové heslo“. Poté už jen do přihlašovacího formuláře zadá existující heslo a jednorázový kód, který vygeneruje aplikace v jeho chytrém telefonu.

Víme, že se nejedná o převratné změny, ale věříme, že si nové možnosti služby mojeID své příznivce najdou.

Na závěr bych rád upozornil na to, že přes mojeID se můžete dostat do klientských sekcí řady registrátorů domén .CZ (Active24, IGNUM, ZONER Software, INTERNET CZ, Web4U, AERO Trip PRO, ASPone, GENERAL REGISTRY, Gransy, ONE.CZ, NEW MEDIA GROUP, KRAXNET, Stable.cz, TELE3 a 1X). Od prosince potom tuto službu najdete také například na portálech Hafíci.cz, SpěcháTo.cz, Kniha.cz, Capsa.cz nebo 1188.cz. K těmto a dalším službám se může aktuálně přihlásit více než 160 tisíc držitelů mojeID účtů.

Vilém Sládek

Autor:

Komentáře (7)

  1. Rc modely říká:

    Existuje nekde kompletni seznam kde vsude na ceskem internetu (ceske domene) je mozne mojeID pouzivat?

  2. Vilém Sládek říká:

    Na stránkách http://www.mojeid.cz je seznam poskytovatelů, kteří si zaplatili plný přístup. O těch, kteří si jej nezaplatili a přesto mojeID používají, bohužel nevíme, což znamená, že celkový seznam není.

  3. Patrik říká:

    Rád bych se zeptal na postup, kdy vyměním telefon a tedy i reinstaluji Google Authenticator. Jak se poté dá na mojeid přihlásit. Díky.

  4. Vilém Sládek říká:

    Dobrý den.

    Děkuju za Váš dotaz.

    V tomto případě se musíte nejdříve přihlásit ke svému účtu (tak, jak jste byl zvyklý) a poté nový telefon se znovu nainstalovaným Google Authenticatorem zesynchronizovat se svým účtem. Pak už vám to bude fungovat jako předtím.

    Vilém Sládek

  5. Patrik říká:

    To mě trochu mate, protože i když jsem si nechal na webu mojeid.cz vygenerovat nové, stále dostávám chybu při použití volby Heslo: Neplatné heslo.

  6. Vilém Sládek říká:

    Dobrý den, pane Patříku,

    nově vygenerované heslo ještě nezaručuje možnost se s ním přihlásit. Pokud jste měl nastavené přihlašování pomocí OTP, potom musíte nejprve tuto možnost přihlašování zrušit. Na adresu sdružení CZ.NIC (Americká 23, Praha 2) pošlete originál ověřené žádosti o zrušení přihlášení pomocí OTP; uveďte zde své jméno, příjmení, datum narození, vaši adresu a název účtu. Kolegové ze zákaznické podpory Vaši žádost zpracují a odpoví vám.

    Více informací získáte na adrese podpora@mojeid.cz.

    Děkuji a s pozdravem,

    Vilém Sládek

  7. Patrik říká:

    Děkuji Vám.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..