Nový systém uživatelských referencí na Jízdomatu

Od minulého měsíce lze používat mojeID pro přihlašování na službě Jízdomat.cz. Jedná se o úspěšný komunitní projekt pro plánování spolujízd, který v těchto dnech oslavil své druhé narozeniny.

Pomyslným narozeninovým dárkem, který provozovatelé Jízdomatu nadělili sobě, a především pak svým uživatelům, je nový systém uživatelských referencí, který vstoupil v platnost od 1. listopadu. Rozšiřuje stávající systém, který je založen na pozitivních či negativních hodnoceních řidičů a cestujících samotnými uživateli a doplňuje ho o úroveň ověření uživatele v systému mojeID.

Možná namítnete, že dosavadní referenční systém, založený čistě na zkušenostech ostatních s hodnoceným uživatelem, je tím nejlepším, co lze v sociální síti tohoto typu aplikovat. A svým způsobem máte pravdu – pokud si uživatel vybírá mezi dvěma řidiči, jejichž historii má k dispozici, patrně dostane přednost řidič s větším počtem plusových bodů, eventuálně s menším počtem těch minusových.

Co ale pokud jste řidič bez historie? Nikdo s vámi nepojede, protože nemáte pozitivní hodnocení, které však nezískáte, dokud s vámi někdo nepojede…

Začarovaný kruh. A teď si představte, že když už se vám podaří získat prvního cestujícího, který bude dokonce ochoten vás ohodnotit, dostanete od něj nakonec palec dolů, a to jenom proto, že se buď špatně vyspal, nepadli jste si do oka, nebo že jste neměl v autě jeho oblíbenou vůni. A máte palec dolů a přesto, že nikdo z vašich dalších potenciálních cestujících neví, zda to byl palec za agresivní jízdu, oplzlé řeči nebo za špatnou náladu hodnotícího, můžete si být jisti, že teď už s vámi nepojede vůbec nikdo. Protože co kdyby…

Řešením právě tohoto “co kdyby” je nově zprovozněná verifikace účtů na Jízdomatu pomocí mojeID. Stávající systém uživatelských referencí zůstává nadále směrodatným pro výběr parťáka na spolujízdu, rozšíření o mojeID však umožňuje daleko snazší zapojení nových účastníků.

Uživatel, který dobrovolně vystoupí z anonymity a prokáže se účtem verifikovaným důvěryhodnou autoritou, totiž dává jasně najevo, že má v úmyslu chovat se korektně.

Klíčová je právě ona dobrovolnost tohoto aktu. Chce-li uživatel plnohodnotně využívat tuto službu, nemusí nevyhnutelně použít mojeID, vždy má k dispozici také alternativní možnost, ovšem pokud to udělá, výrazně mu to usnadní práci.

Když jsme spouštěli mojeID, slýchali jsme často námitku poskytovatelů služeb: “Do toho nikdy nikdo nepůjde, aby zaváděl povinné ověření pomocí vaší služby, protože vždycky bude výrazně větší poměr uživatelů bez mojeID než těch s mojeID.” A skutečně, ukazuje se, že existuje daleko lepší cesta. Těší nás, že se spolupodílíme na vytváření Internetu jako místa, kde si sami uživatelé začínají uvědomovat, že být ověřeným a tedy důvěryhodnějším, je velkou výhodou a že nacházíme stále více partnerů, kteří jsou odhodláni své uživatele v tomto přesvědčení podporovat.

Ondřej Písek

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..