Knihovníci doporučují mojeID

Na konferenci Knihovny budoucnosti 2012, která proběhla v minulém týdnu v Pardubicích a kde se sešlo více jak 250 zástupců knihoven, byl představen připravovaný Centrální portál českých knihoven (CPK). Ten umožní získat požadované dokumenty v tradiční tištěné nebo digitální formě a pohotové a komplexní informace kdykoli, odkudkoli a kdekoli.

Jedním ze stavebních prvků projektu CPK je ověřená sdílená identita čtenáře. V přednášce „Sdílení uživatelských identit“ představil Petr Žabička z Moravské zemské knihovny v Brně knihovníkům možnost využití služby mojeID pro zavedení ověřené identity. Čtenář, který se bude registrovat v libovolné knihovně s účtem mojeID, bude uznáván i v ostatních knihovnách a v rámci všech služeb dostupných pod CPK. „Po dlouhém testování a hledání vhodné služby padla volba právě na mojeID,“ uvedl mimo jiné Petr Žabička.

Přednášku následně doplnil Martin Lhoták, ředitel Knihovny Akademie věd ČR a hlavní koordinátor projektu CPK. Znovu zopakoval, že mojeID je jedinou funkční a hodnověrnou službou pro zajištění ověřené identity v rámci projektu a doporučil knihovníkům neváhat s jeho implementací do knihovních systémů. Harmonogram projektu očekává, že během roku 2013 podpoří mojeID většina knihoven.

Radim Ponert

Autor:

Komentáře (1)

  1. anonym říká:

    No vida. Po minulém zápisku o nasazení mojeID v knihovně jsem nevěděl, zda si ze čtenáře neutahujete: velké haló, ale informace, co to čtenáři přinese, žádná.

    Teď už to vypadá o hodně zajímavěji. Pokud bych si mohl půjčovat knihy z libovolné knihovny v ČR, má to smysl. Pokud to podpoří nárůst počtu dokumentů dostupných v elektronické formě, má to smysl.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..