Někdo má a někdo nemá od včerejška Internet

Americký federální úřad pro vyšetřování (FBI) vypnul v pondělí 9. července DNS servery, které neoprávněně a protizákonně využívaly skupiny hackerů, především ze Spojených států. Tato akce nebyla nečekaná, americký bezpečnostní úřad na toto vypnutí DNS serverů několikrát v minulosti upozornil.

Zpravodajský server BBC uvedl, že byly virem DNSChanger napadeny přibližně čtyři milióny strojů. V pondělí 9. července bylo takto zasažených „pouze“ 300 tisíc těchto zařízení, přičemž 70 tisíc pocházelo ve Spojených států (další desítky tisíc byly z Itálie, Velké Británie a Německa). Tento problém se bohužel nevyhnul ani České republice. Na našem území bylo identifikováno přes 2 000 nakažených počítačů a routerů.

Virem DNSChanger se zabýváme již delší dobu, a to nejen na našem blogu. Díky tomu, a také díky patřičné medializaci celé záležitosti, jsme zaznamenali vzrůstající zájem o naši stránku http://www.dns-ok.cz, díky níž je možné snadno a rychle zjistit, zda je nebo není váš počítač tímto virem napaden.

První vlnu zájmu uživatelů jsme zaznamenali v dubnu tohoto roku, a to v souvislosti s naší snahou na celou záležitost včas upozornit. Tehdy jsme zjistili, že naši testovací internetovou stránku „navštívilo“ přibližně 20 IP adres, které byly tímto virem infikované. V průběhu tohoto pondělí a úterý bylo potom otestováno více než 1 400 unikátních IP adres, z nichž nakažených bylo pouze 10.

Jsme rádi, že stránku www.dns-ok.cz využili i jinde. Z našich logů vyplývá, že zájem projevil i ne zrovna malý počet uživatelů ze Slovenska.

Michal Prokop

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..