Další linie v obraně internetu v ČR – ACTIVE24-CSIRT

Tento měsíc došlo k významné události na poli bezpečnostních týmů v ČR. Společnost ACTIVE 24 ustavila svůj vlastní CSIRT tým, který je navíc nově registrován u úřadu Trusted Introducer působícím v rámci evropské organizace Terena. Tento úřad sdružuje bezpečnostní týmy ze všech oblastí, tedy jak národní a vládní, tak i například CSIRT týmy provozovatelů internetového připojení, poskytovatelů služeb, výrobců hardware, bank nebo týmy působící v akademickém prostředí.

Aby CSIRT tým mohl získat staus listed, musí nejdříve splnit určité požadavky, jako například definovat oblasti, ve kterých je způsobilý konat, a jasně a veřejně zpřístupnit kontaktní informace o týmu, jeho složení a další nezbytné údaje. Dále pak musí jeho žádost o zařazení do statusu listed podpořit dva již akreditované týmy. Toto vše zaručuje, že ACTIVE24-CSIRT splňuje všechna základní kritéria nezbytná pro správné fungování týmu typu CSIRT.

Za nás, tedy za členy bezpečnostních týmů CZ.NIC-CSIRT a CSIRT.CZ, mohu říci, že tuto iniciativu společnosti ACTIVE 24 velice vítáme. Funkční a dobře vytvořená infrastruktura CSIRT týmů totiž pomáhá při rychlejší reakci na bezpečnostní incidenty a snižuje tak zároveň závažnost jejich dopadu. Navíc se v tomto případě jedná o první vlaštovku mezi společnostmi z komerční sféry v ČR. Více podrobností najdete v oficiální tiskové zprávě.

Bezpečnostnímu týmu ACTIVE24-CSIRT bych rád popřál, ať se mu daří naplňovat jeho poslání, a nám všem, aby se našlo více společností, které budou jejich příkladu následovat.

Pavel Bašta

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..