Dvojkotví

Stejně jako všichni lidé, kteří se nějakým způsobem podílejí na správě DNS infrastruktury, jsem se i já těšil na podpis kořenové zóny. Všichni jsme si od tohoto kroku slibovali, že konečně bude jeden jediný pravý bod důvěry (trust anchor – kotva), který velice rychle nahradí dosavadní dočasné mechanismy jako je ITAR či DLV. Osobně jsem očekával, že hned, jak bude umožněno vkládat DS záznamy do kořenové zóny, tak učiní všechny podepsané domény nejvyšší úrovně. Dnes máme už téměř tři týdny po podpisu kořene a více než měsíc od okamžiku, kdy bylo možné DS záznamy vkládat. Pojďme se tedy podívat, jak situace s kořenovou zónou vypadá. Poměrně překvapivé je zjištění, že v kořenové zóně je 11 domén (bg, br, cat, cz, dk, edu, lk, na, org, tm, uk), zatímco v ITARu je 12 domén (arpa, bg, br, ch, cz, li, na, nu, pr, se, th, tm). Na druhou stranu počet domén v ITARu neustále klesá, nedávno například ITAR opustila .lk a .org. A pochopitelně počet DS záznamů v kořenové zóně roste. Nicméně právě druhým překvapením je, že v kořenové zóně nejsou dvě vetší domény – .se a .eu. Evropská .eu není ani v ITARu. Zástupkyně švédské domény se v mailinglistu vyjádřila tak, že v době dovolených nemají kapacity na vložení DS záznamu, a že tak učiní v průběhu srpna. To je zajímavé vyjádření. Z naší zkušenosti musím říct, že to rozhodně mnoho práce nevyžaduje :-)

Každopádně i tak můžeme říct, že ITAR se pomalu stává minulostí, už rozhodně nelze validovat jen s ním. Česká doména jej kvůli rotaci klíčů opustí brzy a dá se předpokládat, že obdobně se zachovají i ostatní registry. Naopak nové registry už budou vkládat své DS záznamy přímo do kořene. V mailinglistech věnovaných rozvoji DNSSEC byla už spuštěna debata o tom, kdy provoz ITARu definitivně ukončit. Zatím ještě žádné datum nepadlo.

Každopádně, pokud jste tak ještě neučinili, nastavte své resolvery, aby validovaly proti kořenové zóně. Jinak už o mnoho domén „přijdete“.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (2)

  1. Zdenek Sedlak říká:

    Zástupkyně švédské domény se v mailinglistu vyjádřila tak, že v době dovolených nemají kapacity na vložení DS záznamu, a že tak učiní v průběhu srpna. To je zajímavé vyjádření.

    Zajimave mozna, ale rozhodne pravdive, navic svedci o zodpovednem pristupu, protoze tuto zmenu nechteji sverit nejakemu brigadnikovi…

    V cervenci Svedsko umre :-P

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..