Výsledky testování podpisu kořenové zóny

Americký úřad NTIA (obdoba našeho ČTÚ), podobně jako minulý rok při rozhodování zda-li podepsat či nepodepsat kořenovou zónu, vyzval veřejnost, aby komentovali finální zprávu o testování podpisu kořenové zóny.

Tato zpráva byla připravena organizací ICANN a společností VeriSign, tedy hlavními autory současného systému podpisu kořenové zóny, který byl testován. Dokument shrnuje závěry z testování a konstatuje, že při testování nebyly identifikovány žádné škodlivé jevy, které by bránily nasazení systému do produkce. Na základě toho doporučuje pokračovat v implementaci a žádá úřad NTIA o autorizaci.

Rád bych uvedl pár zajímavostí ze zprávy, především v bodech, kde nebyl nahlášen úplný úspěch:

  • Kořenové nameservery sbíraly data z tzv. priming dotazů. Toho sběru dat se nezúčastnil server B.
  • V určitých časových okamžicích probíhal sběr veškerého provozu na kořenové nameservery. Plný sběr dat ze všech nameserverů se povedl pouze u posledních dvou časových oken.
  • Proces testování SKR (Signed Key Response – ruční schvalování klíčů) pověřenou osobou z NTIA nebyl dokončen. V průběhu implementace došlo k zesílení bezpečnosti a pověřená osoba bude SKR autorizovat přihlášením přes certifikát na kartě. Tento proces byl pouze vyzkoušen technickým týmem Verisignu.
  • Nebylo otestováno porušení tzv. tamper pojistky v HSM (Hardware Security Module). Panuje dostatečná důvěra, že tyto testy byly provedeny při certifikaci FIPS 140. Porušením tamper pojistky dochází ke znehodnocení materiálu uvnitř HSM, případně celého HSM.
  • V době publikace této zprávy nebylo dokončeno testování změny DS záznamů. Panuje však shoda, že změna DS záznamů není odlišná od změny jiných záznamů v kořenové zóně a tudíž bude testování úspěšné.

Rád bych na tomto místě a tomto blogu zdůraznil, že celý tým, který měl na starosti odvedl výbornou práci a rád bych tímto poděkoval následujícím lidem:

Joe Abley (ICANN), Mehmet Akcin (ICANN), David Blacka (VeriSign), David Conrad (ICANN), Richard Lamb (ICANN/IANA), Matt Larson (VeriSign), Fredrik Ljunggren (Kirei AB), Dave Knight (ICANN), Tomofumi Okubo (Verisign), Jakob Schlyter (Kirei AB), Duane Wessels (Verisign)

V tuto chvíli zbývá ke spuštění podpisu kořenové zóny už jen pár krůčků. Jedním z nich je vygenerování KSK klíčů, které proběhne příští týden ve středu 16. června 2010 na východním pobřeží (Culpeper, VA). Druhá KSK ceremonie se bude konat 12. července 2010 na západním pobřeží (El Segundo, CA). Následně musí proběhnout oficiální předání DS klíčů mezi TLD operátory a ICANN/IANA. Tento krok bude zatím neviditelný, ale bude zapotřebí, aby ve chvíli spuštění podepsané kořenové zóny do ostrého provozu již kořenová zóna již tyto DS záznamy obsahovala.

Posledním nejdůležitějším krokem bude publikace validních klíčů a správných podpisů, tedy ostré spuštění do produkčního provozu. Tento krok by se měl stát 15. července 2010. A i když mám plnou důvěru k tomu, že vše klapne naprosto hladce, tak stejně držte palce. Jedná se o nejdůležitější změnu v historii v systému DNS od jeho vzniku.

Ondřej Surý

P.S.: Dovolím si na závěr ještě jedno upozornění. Kořenová zóna bude používat algoritmus RSA-SHA256, který je podporován pouze v novějších verzích DNS serveru Bind. Konkrétně 9.6.2-P1 nebo vyšší (nicméně doporučuji nejnovější 9.6-ESV-R1), nebo 9.7.0-P2 (nebo vyšší, v tuto chvíli je již dostupná verze 9.7.1rc1 – tedy kandidát na vydání).

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..