Anycast, kde se podíváš…

Tak mi dnešní setkání address-policy-wg udělalo velkou radost. Těsně po minulé schůzce evropské internetové komunity v rámci RIPE jsme v CZ.NICu začali pracovat na rozšíření politiky přidělování IPv4 a IPv6 adres. Konkrétně pak sekci, která se týká přidělování speciálních bloků adres TLD registrátorům. Tyto adresy musí být využívány pro DNS anycast, což je technika, kdy je v síti na různých (většinou geograficky odlišných) místech více serverů, které obsluhují stejnou IP adresu. (Co je to anycast, se můžete dočíst detailně například v článku AS112 – projekt DNS anycast.) Navrhovaná změna mění počet přidělovaných IP bloků pro DNS anycast z jednoho na celkem čtyři bloky.

Následně jsme spojili své síly s Nominetem (anglický registr pro .UK), který původně navrhoval rozšíření této politiky o ENUM registry. Společně jsme pak vypracovali návrh, který byl ve čtvrté verzi představen na dnešním setkání pracovní skupiny Address Policy.

A proč ta radost? Protože všechny komentáře, které k tomuto dokumentu mělo publikum, byly veskrze pozitivní a doporučili schválení této změnu politiky přidělování IPv4 a IPv6 adres. Tudíž se po zapracování těchto úprav do relevantních dokumentů můžete těšit na změny v konfiguraci DNS serverů pro domény .cz a .0.2.4.e164.arpa. Dojde ke snížení počtu unicast serverů a navýšení počtu anycast serverů na finální čtyři, které byly předmětem navrhovaných změn v politice RIPE.

Ondřej Surý

Autor:

Komentáře (3)

  1. Gabina říká:

    Dobrý den, ráda bych administrátora požádala o spolupráci a nevím, jak jinak se s ním spojit, mohla bych ho nějak kontaktovat? Děkuji.

  2. Ondřej Surý říká:

    Bohužel jste na sebe nezanechala kontakt. Můžete mi napsat email na ondrej (tečka) sury (zavináč) nic (tečka) cz

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..