Soudy pokrok nezastaví

Server Mobil.cz přinesl v tomto týdnu informaci, podle které zakázal soud v německém Hamburku prodej aplikace umožňující volat přes internet s pomocí telefonů iPhone. Ve zprávě se také píše, že operátorům klesají zisky za běžné hovory, protože lidé používají pro volání Skype, ICQ či jiné programy, s jimiž je možné volat přes internet, tedy bez minutových poplatků. Pokud se ale na toto tvrzení podíváme zblízka, uvidíme, že situace se má trochu jinak.

Stávající obchodní model telekomunikačních operátorů, založený na účtování minutových poplatků, se pomalu blíží ke svému konci; co nevidět ho vystřídá období paušálních poplatků, obdobně, jako tomu bylo v posledních letech s připojením k internetu. Už dávno nepočítáme přenesené kilobajty a je nám celkem jedno, jaká data proudí naším připojením k internetu. Zda jsou to webové stránky, e-maily, stahování mp3, sledování internetových televizí nebo telefonní hovory. Právě proto je volání přes internet tak zajímavé.

Operátoři se zatím ani moc nesnaží přizpůsobit se novému trendu a proto usilují o to, aby nástup internetové telefonie všemožně blokovali, včetně výše uvedené soudní cesty. Dobrou zprávou pro běžné lidi je ovšem to, že tyto pokusy operátorů jsou pouze bojem s větrnými mlýny. Síla internetu je právě v tom, že dává uživateli možnost dělat si s ním prakticky co chce, a nikdo ho při tom neomezuje. Kdo chce a umí to, může si už dnes zprovoznit volání přes internet bez jakékoliv účasti operátora. Pokud operátoři tento trend nepochopí a nenajdou nové obchodní modely, nahradí je někdo jiný, nejspíše právě z oblasti internetu. Pro klasické operátory tak zbude místo už jen v propadlišti dějin.

PT

Autor:

Komentáře (2)

  1. Tomáš Halada říká:

    Není tohle už běžné například v Rakousku? (neomezené telefonování v rámci paušálu)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..