Projekt Turris: Majordomo umožňuje přehled nad děním v lokální síti

V domácnosti představuje router centrální bod, kterým se domácnost připojuje k Internetu. Proto se router nabízí jako vhodné místo pro různé zajímavé analýzy a statistiky. Projekt Turris sice nabízí nemalé množství analýz, statistik a testů, Majordomo je ale první nástroj, který je určený čistě pro uživatele a data z něj nejsou odesílána k dalšímu zpracování.

Majordomo je nástroj, který jsme se rozhodli vytvořit jako reakci na kauzu některých příliš chytrých televizí, které odesílají zpět na servery výrobce různé informace, které jsou pro uživatele často citlivé. Ze všech odesílaných dat byly asi nejzávažnější informace o souborech uložených na připojeném pevném disku apod. Jestli kauza něco připomněla, tak zejména to, že si nikdy nemůžeme být jisti, s kým naše zařízení komunikují bez našeho vědomí.

Majordomo pochází z dílny projektu Turris a také využívá část software používanou v routeru Turris. Z uživatelského hlediska je nejdůležitější, že používáme mírně upravenou verzi našeho nástroje ucollect, který slouží pro sběr dat ze sítě. Tato upravená verze se nazývá lcollect a v programu kompletně chybí část, která slouží ke komunikaci s našimi servery. Veškeré zpracování a uložení dat se děje pouze na routeru. Z toho důvodu mohou být ukládaná data mnohem detailnější, než jaká analyzujeme nástrojem ucollect.

Při programování všech součástí jsme se rozhodli omezit na technologie, které se v OpenWRT (systému, ze kterého vychází OS routerů Turris) již nachází.Majordomo je tedy možné provozovat i na slabších routerech s malou pamětí. Také chystáme tzv. feed, aby se dal snáze distribuovat k ostatním uživatelům
OpenWRT.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..