TOP 10 roku 2018

Začátek roku bývá časem, kdy se můžeme ohlédnout za uplynulými dvanácti měsíci. A protože si myslíme, že si takové ohlédnutí zaslouží i náš blog, pojďme na něj. Suma sumárum v roce 2018 vyšlo na blogu zaměstnanců CZ.NIC 55 příspěvků od 28 autorů, které si zobrazilo úctyhodných 51 000 čtenářů (nejvíce z České republiky a ze Slovenska). Hojně navštěvované byly příspěvky, které se vztahovaly k bezpečnosti, systému DNS a technologii DNSSEC a ty, které se týkaly vzdělávání a osvěty na Internetu nebo projektu Turris. Jaký je tedy onen TOP 10 našich blogpostů roku 2018?

Začneme desátou příčkou, na které se umístil příspěvek kolegy Jiřího Průši Pozor na nabádání žáků k používání sociálních sítí a messengerů. Květen minulého roku se totiž nesl ve znamení GDPR. Změny v legislativě se nevyhnuly samozřejmě ani školám. Netýkaly se však jen souhlasů se zveřejňováním fotografií dětí, ale například i zakládání společných skupin pro celou třídu přes různé sociální sítě jako je Facebook, WhatsApp nebo Viber. Co je velice důležité, pro používání těchto nástrojů je nutný souhlas rodičů.

Devátá příčka patří projektu Turris, přesněji kolegovi Michalovi Hrušeckému a jeho blogpostu Ve spolupráci s Nextcloudem přichází Turris MOX: Cloud, který vám vrátí kontrolu nad vašimi daty. Bezpečnostní hrozby a porušování soukromí jsou v posledních letech stále větší a větší problém. Je tedy velmi důležité si vybrat důvěryhodnou platformu pro hostování dat. Jedna taková možnost vznikla spojením systému Turris a Nextcloudu.

Osmou příčku obsadil kolega Edvard Rejthar se svým příspěvkem Těžba kryptoměn v péči CSIRT.CZ. Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ dostal v únoru loňského roku upozornění, že probíhá těžba kryptoměn na stovkách webových stránek. Než však mohli kolegové přikročit k rozesílání informačních e-mailů, museli se nejdříve pokusit zjistit, v čem se problém skrývá.

Sedmá příčka našeho žebříčku náleží kolegovi Jaromíru Talířovi, který napsal článek Přechod na eliptické křivky v doméně .CZ. V červnu byla v .CZ doméně provedena rotace KSK klíče doprovázená změnou algoritmu. Při této příležitosti použilo sdružení CZ.NIC jako první správce domény nejvyšší úrovně algoritmus ECDSA založený na eliptických křivkách.

Šestá příčka připadla autorce Věrce Mikušové, která sepsala příspěvek O nenávisti se nám mlčet nechce. Příběh základní školy Plynárenská poukázal na to, jak snadné může být využití Internetu k veřejnému napadání a urážení. CZ.NIC se snaží aktivně bojovat proti těmto trendům. Teplické základní škole jsme pro potřeby výuky věnovali notebooky a její studenty uvítali v pražském sídle sdružení, kde pro ně byla připravena exkurze a přednáška o aktuálních internetových tématech.

Dostáváme se na pátou příčku, kterou obsadila kolegyně Katka Vokrouhlíková se svým textem Ze života online stopaře. Autorka má na starosti linku STOPonline.cz a dlouhodobě se zabývá nedovoleným obsahem na Internetu. Její příspěvek s názvem „Naháči a prdeláči – fotky jen pro rodinu!“ je dodnes jedním nejnavštěvovanějších na našem blogu. Je skutečně nesmírně důležité, aby si internetoví uživatelé uvědomili, co na síti publikují a jaké mohou svým neuváženým chováním způsobit škody. V tomto případě Katka upozornila na to, jak snadné je nalézt fotografie obnažených dětí a jak rychle je lze využít k špatnému účelu.

Postupme dále. S příspěvkem Další podvodná kampaň se snaží vystrašit uživatele se na čtvrté příčce umístil kolega Pavel Bašta. Vylekat a získat peníze, to jsou pohnutky, které se skrývají za podvodnými e-maily. Jedna obdobná kampaň se uskutečnila na podzim loňského roku a byla zaměřená na bitcoinové peněženky.

A jsme u stupňů vítězů. Třetí příčku získal autor Michal Hořejšek, který ve svém příspěvku Přivítejte HaaS popsal začátky tohoto projektu. Projekt HaaS je založený na myšlence tzv. veřejného honeypotu, na který mohou koncoví uživatelé Internetu přesměrovat útoky vedené na jejich zařízení. Na základě získaných dat je potom analyzováno chování útočníků s cílem odhalit nové a dosud neznámé hrozby.

Druhá příčka přísluší kolegovi Petrovi Bílkovi s jeho blogpostem Pohled do zákulisí výroby prototypů Turris MOX. Než se nějaký produkt dostane na pulty prodejen, musí projít několika fázemi. A to platí i o modulárním routeru Turris MOX. Jednou z nejzajímavějších částí procesu je výroba prototypů (oživování, testování jednotlivých funkcí), s čímž souvisí ladění výroby a příprava na tisícové série.

A konečně na první příčce se umístil příspěvek kolegy Petra Špačka Jak přežít plánovanou údržbu DNS. Po třicetiletém provozu je na řadě systém DNS. Na podzim minulého roku začala příprava na jeho celosvětovou „revitalizaci“. Není to, ale jen tak. Provozovatelé DNS serverů měli provést několik zásadních kroků, aby se po avizované údržbě nepotýkali jejich uživatelé s potížemi. První část této akce proběhla na konci roku 2018, další je na řadě na začátku roku 2019. Nutno připsat, že tento článek měl za prvních třicet dní téměř 2 000 zobrazení.

Děkujeme vám za pozornost a zachovejte nám přízeň i v roce 2019. I letos se můžete těšit na zajímavé texty. A pokud chcete být mezi jejich prvními čtenáři, přidejte si nás na Facebooku a/nebo Twitteru.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..