Dílna technických pisálků po třetí

Dne 14. června proběhl v Akademii CZ.NIC 3. ročník, pomalu již tradičního, workshopu výměny zkušeností mezi technickými dokumentaristy, nebo-li TW workshop. Mluvčí opět přednesli velmi zajímavá témata, jejichž přehled můžete najít na stránce workshopu. Na tomto ročníku se sešlo zatím nejvíce účastníků (17) a jejich hodnocení pro nás byla velkým povzbuzením pro další opakování této akce. Pojďme se podívat podrobněji na jejich i moje dojmy.

Kupříkladu Marie z RedHatu o workshopu napsala:

„TW workshop je vcelku komorní akcí s omezeným množstvím účastníků, což je skvělé z několika různých důvodů. Setkávají se tu totiž techwriteři působící v České republice, kteří přicházejí z firem rozdílných velikostí. Někteří účastníci workshopu mají dlouholeté zkušenosti, jiní teprve začínají. … Když jsem se skrze své kolegy dověděla o existenci TW workshopu, věděla jsem, že tohle je pro mě skvělá příležitost jak ‚vplout‘ do světa konferencí v oblasti techwritingu. Vzhledem k limitovanému počtu 20 účastníků jsem věděla, že v pozici nováčka nebudu stresována velkým publikem a navíc propozice deklarovaly důležitost prostoru pro diskuzi, na kterou byl vymezen opravdu dostatek času. Tedy skvělá příležitost pro výměnu zkušeností, učení se od zkušenějších, diskuzi aktuálních problémů … Tehdy mi to velmi pomohlo!“

Prezentace tvoří hlavní program workshopu a dávají především prostor pro sdílení zkušeností v techwritingu (technické dokumentaristice). Nabízejí současně také příležitost začínajícím mluvčím, aby si mohli vyzkoušet prezentovat a rozvíjet své prezentační dovednosti před malým publikem. To ale není jediný pilíř workshopu.

Stejně důležitá, možná i nejdůležitější, je možnost si volně a neformálně popovídat s techwritery z jiných společností. Jak říká naše pravidelná účastnice Vendula z Dativery, jejíž slova volně parafrázuji: „Tu nejdůležitější věc dne se obvykle dozvím při přestávce na kávu.“. Já jsem se tak například doslechla o první vlaštovce v akademickém vzdělávání techwritingu, která přiletí na Technickou univerzitu v Liberci. Proč je to tak důležité?

Dlouhodobě se totiž zabývám tím, jak dostat profese technické komunikace jednak do povědomí na trhu práce i obecně a jednak na akademickou půdu. Jak jsme se shodli v jedné z diskuzí, to, čím se zabýváme, je svébytná oblast odborných znalostí, která navíc těží z překvapivě bohaté kombinace vědních oborů, a jako taková si zaslouží respekt a odborné vzdělávání.

Ale ještě zpět k prezentacím a jejich tématům. Vendula se také rozepsala o obsahu prezentací workshopu a její reportáž si můžete přečíst na blogu Dativery.

Zatímco první ročník měl pevně stanoven společný námět, vloni a letos jsme zvolili jiný přístup, který dovolil účastníkům přijít s vlastními tématy. Díky tomu se jich sešla pestrá škála, která dovolila jejich rozvinutí do větší šíře. Jeden z účastníků, Milan z NetSuite/Oracle, komentoval témata následovně (volný překlad z komentáře v angličtině):

„Navštívil jsem workshop již v minulých letech a témata mi připadala lépe uplatnitelná v mojí práci (tehdy jsem pracoval pro RedHat). Letos jsem shledal témata super-zajímavými, ale méně relevantními pro mou současnou práci. Ale nemyslím si, že by to bylo nutně na škodu, protože profesnímu rozvoji prospívá i rozšiřování obzorů.“

Díky, Milane! Možná znovu zvážíme, zda na příštím ročníku opět nezkusit stanovit společný praktičtější námět, ale nevytratila by se tím kýžená pestrost?

A víte co? Teď se díky našemu nově založenému mailinglistu s námi můžete spojit i během roku. Pozdravte nás, požádejte o radu nebo nám něco poraďte vy sami, a případně nám pomozte začít plánovat další ročník!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..