Novinky v oblasti školních webů – sCOOLweb 2018

Ve středu 6. června proběhla na pražském magistrátu konference o školních webech sCOOLweb. Čtvrtý ročník konference, kterou tradičně pořádá informační centrum o vzdělávání  EDUin, o. p. s., se nesl v duchu tématu GDPR. Na konferenci byly vyhlášeny nejlepší školní weby v kategoriích úplně či neúplně organizovaných základních a středních škol.

Sdružení CZ.NIC se soutěže účastní téměř každý rok v roli hodnotitele. Letošní ročník měl za cíl přinést auditoriu z řad ředitelů, učitelů a správců školních webů důležité informace ke správnému nakládání s osobními údaji. K GDPR nicméně padly i lehce úsměvné příběhy z praxe. Vyučující Zdeněk Heteš (ZŠ Mládežnická, Trutnov), Václav Fišer (ZŠ Komenského, Trutnov) ze dvou trutnovských škol vyprávěli o tom, jak se ocitli na tenkém ledě, když se rozhodli založit každému žákovi své školy e-mailové adresy obsahují jméno a adresu v cloudu.

Středoškoláci pomáhají testovat bezpečnost školních webů

Přestože EDUin nechal vypracovat poměrně detailní návod, jak správně vést školní web, stále spousta školních webů nedokáže dodržet bezpečnostní kritéria. Proto mě velmi zaujal aplikovaný projekt, který středoškolské studenty vtahuje do problematiky penetračních testů webových stránek. Katka a Rostislav, studenti SŠIS Dvůr Králové nad Labem a Marek Hencl z firmy AARTKOM na konferenci hovořili o společném aplikovaném projektu odborné firmy a střední školy. Principem nástroje je skenování stránek školy, kde se sleduje komunikace, zabezpečení a ochrana dat. Pro zadavatele je následně zpracována závěrečná zpráva s doporučením, jak lépe zabezpečit web a ochránit soukromí uživatelů. Že by doplnění k našemu projektu Skener webu?

Výsledky

A jak to letos všechno dopadlo? První místo v kategorii škol tvořených pouze třídami prvního stupně získala Škola Na Pohodu Hodonín, z plně organizovaných škol pak ZŠ Čelákovice. V kategorii středních škol zvítězila SŠ polytechnická Brno.
Soutěž, která je pro školy zdarma, probíhala od letošního dubna ve dvou kolech. Nejprve weby posuzovali hodnotitelé nominovaní samotnými školami, ve druhém kole mezi 30 finalisty rozhodovala odborná porota. Souběžně s tím probíhalo i online hlasování veřejnosti.
Počet zájemců o soutěž každý rok stoupá. Největší zájem o zpětnou vazbu na školní webové stránky mají střední školy, které mají nouzi o studenty. Ty jsou také schopny nejvíce investovat čas i peníze do své webové prezentace i uživatelského výzkumu.

Kritéria, podle nichž jsou školní weby hodnocené, sledují pestré spektrum ukazatelů, vítězí školní webové stránky od profesionálů, rodičů i učitelů či ředitelů. Důraz je kladen na přehlednost informací, autentické fotografie, uživatelsky přívětivý a propracovaný obsah i bezpečnost.
EDUin se soutěží snaží eliminovat nejčastější nešvary školních webů. Například, že stále spousta školních webů neběží správně na mobilních zařízeních a na některých nedohledáte ani kontakt na ředitele. Případně je kontakt na důležité osoby směřován na jejich soukromé adresy, což může působit nedůvěryhodně a znamenat bezpečnostní rizika. Co se týká obsahu, nejhorší ze všeho jsou dlouhé nestrukturované texty ve formě různých vyhlášek.

Výsledky sCOOL web 2018

Kategorie A (neúplně organizované ZŠ)
1. místo: Základní škola Na Pohodu
2. místo: Základní škola SMART š.p.o.
3. místo: Základní škola Navis

Kategorie B (plně organizované ZŠ)
1. místo: Základní škola Čelákovice, Kostelní 457, příspěvková organizace
2. místo: Základní škola a mateřská škola Proseč
3. místo: Základní škola a Mateřská škola Emy Destinnové

Kategorie C (střední školy)
1. místo: Střední škola polytechnická Brno, Jílová, příspěvková organizace
2. místo: Masarykova střední škola Letovice, příspěvková organizace, Tyršova 500/6
3. místo: Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Cena veřejnosti
1. místo: Základní škola Čelákovice, Kostelní 457, příspěvková organizace (1426 hlasů)
2. místo: Základní škola a mateřská škola Proseč (466 hlasů)
3. místo: Základní škola Navis (353 hlasů)

Loni v této soutěži nejvíce zaujaly školy v Praze, Deblíně a Vysokém Mýtě. Ráda bych ještě vyzdvihla ZŠ Deblín, na jejímž webu se silně podíleli rodiče a žáci. Je vidět, že webové stránky při troše dobré vůle mohou fungovat jako společný projekt rodičů, dětí a učitelů. Bohužel takováto spolupráce je zatím stále velmi osamělá vlaštovka.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..