V oblasti kybernetické bezpečnosti na středních školách máme co dohánět

Není pochyb o tom, že studenti středních škol využívají informační a komunikační technologie úplně stejně běžně jako zubní kartáček. Bohužel pokud dojde na téma bezpečnosti, je skutečně co zlepšovat. To prověřil již druhý ročník Národního finále Středoškolské soutěže České republiky v kybernetické bezpečnosti.

Národní finále organizovala pracovní skupina kybernetické bezpečnosti AFCEA ve spolupráci s celou řadou státních, akademických a profesních organizací. Do národního finále postoupilo celkem 36 studentů z 26 středních škol z celé České republiky, a to po předchozích dvou kolech, kterých se zúčastnilo více než 3 000 soutěžících. Pro představu, v ČR je zhruba 425 000 studentů středních škol. To znamená, že necelé jedno procento českých studentů se zúčastnilo soutěže, díky které mohou nalézt okamžité uplatnění ve velmi důstojně placených zaměstnáních nebo značnou podporu vlastního podnikání. Důkazem tomu je partnerství mnoha velkých firem.

Naše sdružení využilo bohatého doprovodného programu k prezentaci projektu podpořeného Ministerstvem vnitra, díky kterému mohou instituce veřejné správy do konce června žádat o bezplatnou výpůjčku routeru Turris Omnia.

No a jak to celé probíhalo a jak to vlastně dopadlo? Ve dvoukolovém finálovém klání řešili studenti celkem 23 úloh různého stupně obtížnosti, z nichž prvních dvacet úloh řešili individuálně a následující tři úlohy byly týmové a řešilo je již pouze 24 postupujících studentů.

Nejlépe se dařilo soutěžícímu Ondřeji Blehovi z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové, hned za ním se umístil Břetislav Hájek z Gymnázia v Českém Brodě a trojici oficiálně nejlepších českých etických hackerů uzavřel Ondřej Tesař. Národním kolem soutěž ještě nekončí, 15 nejlepších studentů se v průběhu léta bude ucházet o možnost jet na Evropské finále v kybernetické bezpečnosti, které se koná v říjnu v Londýně. Studenti budou vybráni nejen na základě svých technických znalostí, ale i na základě komunikačních, prezentačních a sociálních dovedností.

Do soutěže bylo zapojeno téměř 300 škol, na kterých proběhla řada přednášek a diskusí, jichž se zúčastnilo téměř 10 000 studentů a 500 učitelů. Soutěž má tedy kromě uplatnění a rozvoje talentů i značný osvětový charakter. Do dalších let tedy přejeme organizátorům, aby počet soutěžících pořádně rostl.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..