Pět statečných z CZ.NIC na InstallFestu 2018

Do hlavního programu letošního ročníku InstallFestu se podařilo probojovat pěti mým kolegům. Bohužel jsem si je nemohla jít osobně poslechnout, protože jsem onemocněla. Nicméně jsem využila možnosti tak učinit alespoň ze záznamu. Pro ty, kteří na tom byli podobně jako já nebo to jen nestihli, přináším malé shrnutí.

Karel Kočí ve své přednášce s názvem Domácí WiFi síť s OpenWRT spojil teorii s praxí. Kdo by nechtěl mít všude doma kvalitní WiFi? Asi většina z nás. Karel všem poradil, jak toho dosáhnout a jak si doma nastavit WiFi síť pomocí OpenWRT. Zapojil několik routerů do jedné sítě, ve které plní jeden z nich roli routeru a ostatní roli přístupových bodů.

Vývoj na Linuxu „the hard way“ se jmenovala prezentace Mirka France, a že byla opravdu hard, svědčí i čas; trvala něco přes 50 minut. Není se čemu divit, když Mirek během ní popsal, jak programovat a hlavně ladit na Linuxu. Vedle toho představil nejdůležitější nástroje, které by každý programátor měl znát, aby mu pomohly odhalit a řešit různé typy chyb.

Lehčí téma zvolil vedoucí projektu Turris, Patrick Zandl. Ve svém bilančním příspěvku Open source router Turris v roce 2017 a výhledy na rok 2018 totiž shrnul nejdůležitější body činnosti jeho týmu, a že toho nebylo málo. Když to zkrátím, kolegové od Turrisu se snažili dohnat slíbené, opravit pokažené a vyvinout něco nového. Zároveň už nyní mají plný plán úkolů na rok 2018. Prý se je na co těšit, a to hlavně v dubnu.

Na přednášce kolegyně Zuzky Leny Ansorgové se podle mých zpráv těžko hledalo volné místo. Zuzka se u nás věnuje technické dokumentaci, proto nikoho nepřekvapí, že svou prezentaci nazvala Jak začít dokumentovat. Kdo pozorně poslouchal, ten se dozvěděl odpovědi na otázky, proč psát takovou dokumentaci a pro koho, jaké jsou současné přístupy k tvorbě, správě a dodávání obsahu. Na závěr Zuzka doporučila i nějaké ty užitečné open source nástroje.

Poslední, kdo na InstallFestu z mých kolegů vystoupil, byl Martin Vicián. Ten se ve své přednášce Linux na desktopu pro Běžně Frustrované Uživatele podělil o to, jak došlo k tomu, že na 90 % osobních počítačů máme v CZ.NIC GNU/Linux, jaký byl přechod na tento operační systém z pohledu uživatelů i administrátorů, a jak si lze zautomatizovat proces instalace a používání pomocí FAI a Ansiblu.

Tolik k jednotlivým vystoupením a jestli jste toho autentična neměli dost, přečtěte si ještě příspěvek kolegyně Nory Kořánové. Najdete ho na stránkách Turrisu. Toť vše a pokračovat můžeme třeba zase po letošních Linux Days.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..