Je mobilní telefon pro naše děti (ne)bezpečný?

Ve spolupráci s projektem Kraje pro bezpečný internet pořádá naše sdružení na základních a středních školách semináře s názvem (Ne)bezpečný mobil, které jsou zaměřené na úskalí při používání mobilních telefonů. Jak už sám název napovídá, děti se během dvou vyučovacích hodin dozvědí, jak co nejbezpečněji využívat své „chytré“ telefony, ať už z hlediska samotného zabezpečení aparátu, zaznamenávání geolokace či hrozeb falešných aplikací a mnoha dalších.

Ačkoli jsou dnešní žáci velice znalí moderních technologií, stále se nabízí mnoho témat, nad kterými jsou ochotni diskutovat a z nichž si odnášejí něco nového. Díky zpětné vazbě od studentů a jejich učitelů např. víme, že jsou stále fascinováni tím, co vše se dá přečíst z „obyčejného“ QR kódu a že často díky nevinné fotografii s letenkou, kterou vloží na své facebookové stránky, odkrývají ostatním lidem nejen svou tvář, ale daleko více informací než měli původně v plánu.

Žáky dále zaujalo, jak je nebezpečné zaznamenávání polohy, a to nejen z pohledu zlodějů, kterým můžeme dát impuls k vykradení bytu, ale i z hlediska možného útoku na opuštěném místě. Velkým překvapením byla pro děti informace ohledně obsahu licenčních podmínek oblíbené aplikace Snapchat, jejíž princip spočívá v tom, že odeslané zprávy či fotografie se po určité době samy smažou, aby nemohly být zneužity. Málokdo však ví, že už stažením samotné aplikace dáváme souhlas s licenčními podmínkami, kde se např. uvádí, že souhlasíme s tím, že informace o naší poloze, samotné zprávy a fotografie poskytujeme tvůrcům aplikace k libovolnému zpracování a šíření.

Témat, která si děti přejí na setkáních probírat, je celá řada jako např. kyberšikana, zdravotní aspekty, zabezpečení mobilního telefonu a další. Náš kolega Jiří Průša se snaží žákům během 90 minut vštípit základní pravidla bezpečnosti užívání mobilního telefonu, aby se nemuseli v budoucnu potýkat s tak nepříjemnými zážitky jako je zveřejnění soukromých fotek, sledování či vydírání.

Dnešní děti dostávají svůj první mobilní telefon čím dál tím dříve. Běžná věková hranice je 8 let, ale stále se posouvá níže a brzy bude normální, že s nástupem do školy dostane žáček kromě aktovky a penálu i svůj mobil. Proto bychom již od samého začátku měli mít pod kontrolou, co naše děti na mobilu dělají, k čemu jej používají, zda mají dostatečné zabezpečení a jestli s ním netráví více času než s klasickými hračkami, což by byla jistě škoda. Mobilní telefon je nepochybně dobrý pomocník, ale je velice snadné si na něm vypěstovat závislost a nechat se pohltit virtuální realitou.

V druhé polovině roku 2018 je plánováno vydání knihy (Ne)bezpečný mobil, jež bude určena nejen dětem, ale i dospělým, kteří se tak dobře neorientují ve světě moderních technologií. Jednotlivé kapitoly v podstatě rozvedou témata samotné přednášky. Budou obsahovat příklady z praxe a ukázky konkrétního nastavení mobilního telefonu. Věříme, že tato publikace přispěje k další osvětě a pomůže tak lépe čelit nástrahám moderního světa.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..