Letos jsme uspořádali náš první Kybertábor

Letní období se, jak už to tak bývá, nese ve znamení dovolených, dobrodružných prázdnin u babiček a dědečků, nejrůznějších výletů a také ve znamení táborů. My jsme se rozhodli nezůstat v této oblasti pozadu a jelikož babiček a dědečků u nás zatím moc není a moře taky nemáme, rozhodli jsme se využít volnějších prostor naší akademie a v rámci projektu Safer Internet uspořádat příměstský Kybertábor.

Ve spolupráci s Domovem dětí a mládeže na Praze 9 jsme už od zimy pilně pracovali na přípravách této oddychové letní akce. Kapacita tábora se naplnila krátce po jeho vyhlášení a my jsme se tak mohli těšit na 21 dětí ve věku od 9 do 15 let.

Jak se následně ukázalo, přihlásila se nám skutečně skvělá parta. Snem většiny našich kybertáborníků byly především pracovní pozice na místě programátorů a vývojářů her. Pokud se alespoň jednomu z nich jejich sen splní, bude možná, i díky nám, za pár let o pár děravých her na trhu méně. Celé dva dny z pěti jsme totiž věnovali kybernetické bezpečnosti.

To už ale přeskakuji pestrý program, který začal v pondělí představením „Internetu věcí“. V úterý jsme naše kybertáborníky seznámili s tím, jak vlastně funguje Internet, jak lépe zabezpečit své zařízení a nechali jsme je vyzkoušet si, jak se nabourat do WiFi sítě.

Ve středu jsme začali odpojením myší od počítačů a děti tak měly díky kolegovi Edvardovi Rejthartovi možnost zjistit, že není zase až tak nepostradatelná, jako si myslely. Program pokračoval tvorbou vlastních gamebooků, tedy knih, jejichž příběh směruje sám čtenář, a která se vytváří v jednoduchém javascriptovém prostředí. Následně jsme si jeden příběh zahráli přímo v prostorách budovy „offline“.

Ve čtvrtek měly děti šanci dozvědět se další velké množství informací o bezpečnosti: síťové bezpečnosti, bezpečnosti bezdrátových sítí, webových aplikací a forenzní bezpečnosti. Ve druhé části dne si pomocí připraveného balíčku aplikací jednotlivé úkoly vyzkoušely sami.

Na páteční program se náš instruktor připravoval více než 12 hodin, a to díky tisku armády robůtků. Děti si potom na připravených 3D tiskárnách tiskly základní geometrické tvary a když získaly trochu těch dovedností, vytiskly si vlastní chobotničku. Mimo to si mohly vyzkoušet, jak funguje 3D Scanner, a než se nám rozbilo 3D pero, stihlo pár účastníků vidět i to :-).

Vše popsané jsou pouze dopolední programy, protože sedět pořád jenom u počítače je nuda, takže během každého odpoledne jsme měli pro děti připravený i venkovní program. Hledali jsme kešky, navštívili jsme „naše“ datacentrum, podívali jsme se na Prahu ze všech stran Žižkovské věže, navštívili jsme Apple muzeum, ve Stromovce jsme hráli QR orienťák a na závěr si vyrobili něco malého na památku.

Autor:

Komentáře (2)

  1. Gabriela Kolníková říká:

    Dobrý den. Děkuji Vám za organizaci tohoto tábora. Můj syn se zúčastnil a byl z programu nadšený. Určitě to byla pro Vás spousta práce navíc a nervy se zvládnutím bandy puberťáků. Vážím si toho a doufám, že se příští rok podaří pokračování.

    • Věra Mikušová říká:

      Krásný dobrý den paní Kolníková,

      velmi pěkně děkujeme za zprávičku v podobě malé zpětné vazby. Naopak! Bylo to velice příjemné, milé a myslím že to nejednoho z organizátorů i lektorů nabilo velmi pozitivní energií.

      Také doufáme v pokračování.

      Pozdravujte Adama a mějte úspěšný školní rok. :)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..