Naše aktivity v rámci Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti

Dne 1. října byl zahájen Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti (dále jen ECSM), který je mezinárodní kampaní vedenou s cílem vzbudit zájem o problematiku kybernetické bezpečnosti.

emkb

V rámci této kampaně se 3. října konal pod vedením Národního centra bezpečnějšího internetu v Evropském domě Kulatý stůl kybernetické bezpečnosti, v rámci kterého bylo mimo jiné poukázáno na fakt, že kybernetická bezpečnost a ochrana dat jsou velmi aktuálním a ze strany ať už veřejných úřadů, managementu malých a středních firem či koncových uživatelů stále nebezpečně podceňovaným problémem. Odborníci napříč sektorem, kteří se setkání účastnili, se jednomyslně shodli na tom, že jednou z velmi důležitých oblastí je nastavení spolupráce v oblasti osvěty na poli kybernetické bezpečnosti, která by měla začínat nejlépe již v raném dětském věku, protože právě v tomto období je formulování zdravých návyků bezpečného využívání moderních technologií nejpřirozenější.

Informační společnost, ve které právě žijeme, si žádá změnu přemýšlení. Je nutné více než kdy dříve přijmout odpovědnost za své jednání a to nejen v případě zabezpečení svých vlastních zařízení technologickými nástroji, ale i při využívání služeb jež informační technologie nabízejí. Osvěta v oblasti kybernetické bezpečnosti je téma, se kterým si naše sdružení především díky činnosti národního CSIRT týmu dokáže poradit. Naše zkušenosti hodláme uplatnit i v rámci projektu Safer Internet, na kterém se od července letošního roku podílíme.

V rámci projektu Safer Internet a ECSM, proběhne na Policejní akademii ČR beseda o možnosti spolupráce studentů s odborníky v oblasti kybernetické bezpečnosti. Poslechnout si informace od odborníků z jiných oblastí si pro změnu půjdeme my na konferenci s názvem Stop kybernásilí na ženách a mužích  a první říjnový týden zakončíme kurzem v Akademii CZ.NIC, který proběhne pod vedením naší bezpečnostní analytičky Zuzany Duračinské. Tento kurz je koncipován tak, aby byl přínosný pro společnosti, jež plánují založit svůj oficiální CSIRT tým, i pro ty, kdo se zabývají řešením bezpečnostních incidentů nebo v dané oblasti pracují.

V rámci šestého ročníku mezinárodní konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality představíme příslušníkům bezpečnostních sborů činnost našeho CSIRT týmu v oblasti hlášení nelegálního obsahu prostřednictvím horké linky, kterou provozujeme. Účastníme se také příprav národní soutěže kybernetické bezpečnosti, jejíž první kolo bude koncipováno tak, aby prostřednictvím něj došlo k rozsáhlé osvětě u studentů středních škol v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Další aktivity, které s radostí podporujeme, jsou aktivity Smíchovské střední průmyslové školy a to především kemp kybernetické bezpečnosti pro základní školy s názvem HackDays či výstava Kybernetická bezpečnost, v rámci které proběhne večerní přednáška, kde s rodiči žáků základních škol probereme, co vše je na Internetu považováno za nelegální obsah.

Další akcí je Security Fest 2016, který společně se sdružením CESNET pořádáme, a který je zaměřen na vymezení základních rizik, která při využívání informačních technologií hrozí, a na minimalizaci škod ve chvíli, kdy je již na implementaci preventivních opatření příliš pozdě. Tato akce je určena široké veřejnosti a je zdarma.

V rámci mezinárodní výstavy Future Forces Exhibition 2016 proběhne konference CyberTrends, které se zástupci našeho CSIRT týmu zúčastní panelové diskuse. Po celé tři dny exhibice se budou účastnit také studenti Policejní akademie, kteří s námi blízce spolupracují a kteří zde představí své práce.

Poslední den měsíce kybernetické bezpečnosti se vydáme do Ostravy, kde pro Agenturu pro regionální rozvoj připravujeme na míru školení ohledně legislativy v oblasti kybernetické bezpečnosti a nejčastějších hrozeb a rizik.

Sdružení CZ.NIC se snaží aktivně podporovat kroky vedoucí ke zvýšení povědomí o hrozbách a rizicích spjatých s využíváním moderních technologií. Již mnohokrát jsme se přesvědčili, že disponují-li běžní uživatelé dostatečnými znalostmi a schopnostmi, dokáží převzít individuální odpovědnost za své jednání a orientovat se v prostředí Internetu bez větších problémů.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..