Open-source na hackathonu AT&T a ČTU

Ve dnech 22. a 23. dubna proběhla v Praze unikátní akce pořádaná Českým telekomunikačním úřadem a AT&T – V4 Hackathon: Driving the „Connected Life“. Jak už je z názvu patrné, byla zaměřená zejména na vývojáře z Visegrádské čtyřky a hlavním tématem byl „propojený život“, tedy mobilní zařízení, Internet věcí, atp.

CZ.NIC se k této akci připojil jako sponzor speciální ceny za open-source v hodnotě 1000 USD a já měl tu čest jako jeho zástupce zasednout v porotě a udělit zmíněnou cenu. O celé akci již bylo napsáno jinde a já se tedy pokusím na celou věc podívat hlavně z pohledu právě open-source.

Hlavním cílem každého hackathonu je v časovém limitu, zde 24 hodin, vytvořit zajímavý prototyp, který je možné posléze předvést porotě. Účastníci nesmí mít žádný kód připravený předem a časový limit akce je neúprosný. Nejjednodušším způsobem, jak v takové situaci vyrobit něco aspoň trochu funkčního, je sáhnout v co největší míře po něčem již existujícím. Může to být webová služba, které umí pomocí API kreslit grafy, předávat zprávy, atp. a nebo externí knihovna pro specifickou funkci. A zde se právě ukazuje síla open-source. Místo toho, abyste museli všechno vytvářet sami od začátku s využitím pouze základních knihoven daného jazyka, máte k dispozici nepřeberné množství již hotového kódu dostupného na pár kliknutí v prohlížeči.

Využívání open-source tedy k hackathonům patří a dává jeho účastníkům značnou výhodu. Jak je to ale s publikací samotných prací vzniklých v hackathonu pod otevřenou licencí? Velice příjemně mě překvapilo, že velmi dobře – z osmi přihlášených týmů se jich sedm ucházelo o cenu za open-source s tím, že svůj výtvor poskytnou pod svobodnou licencí.

Dovedete si asi představit, že rozhodovat se v takové situaci o tom, kdo cenu dostane, nebylo jednoduché. Nakonec jsem se řídil nejen podle ochoty zveřejnit zdrojové kódy, ale také podle dalšího potenciálu podpořeného projektu. Přece jen projekt, který bude
pokračovat dále ve vývoji a bude dotažený do konce, je pro uživatele i open-source komunitu přínosnější než jednorázový výtvor. Když k tomu pak přidáme ještě zaměření na vzdělávání, byl pro mě jasným vítězem projekt DámeMatiku. Jeho cílem je přinést kvalitní výuková videa v českém jazyce a vylepšovat tak kvalitu vzdělávání v České republice. Jsem rád, že jsme ho mohli jako CZ.NIC podpořit a zároveň tak přispět k popularizaci a rozvoji otevřeného software a otevřeného vzdělávání v naší zemi.

Závěrem bych rád poděkoval organizátorům akce i všem, kteří se hackathonu zúčastnili, za výbornou atmosféru a možnost potkat se se zajímavými lidmi.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..