RIPE DB trénink v CZ.NIC

V pátek 12. února hostovala Akademie CZ.NIC RIPE Database Training Course pořádaný organizací RIPE NCC (organizace stojící za registrem IP adres pro Evropu a Blízký východ). Tomuto praktickému školení předcházely čtvrteční přednášky LIR Training Course, určené pro tzv. LIR (Local Internet registry). Část týmu administrátorů z CZ.NIC se pátečního praktického školení zúčastnila, protože práce s RIPE DB také zčásti patří do naší pracovní náplně.

Většina účastníků byla přítomná na přednáškách i předchozí den a přestože jsme se zapojili později, podařilo se nám velmi rychle se sžít s příjemnou atmosférou kurzu, kterou umocňovaly spontánní diskuze během kávových přestávek a oběda. Účast kurzu byla mezinárodní, proto byly všechny přednášky i materiály v anglickém jazyce.

Samotný kurz se skládal z praktických ukázek práce s RIPE DB rozdělených do bloků, přičemž každý z nich byl zakončen několika úkoly, které jsme měli splnit a jejich řešení poté diskutovat. Soubory prezentace jsou veřejně dostupné na oficiálních stránkách RIPE NCC, stejně jako doplňující úkoly. Asi nejzajímavější mi přišla ochrana objektů pomocí tzv. maintainerů a celý přístup autentizace pomocí SSO.

Všechny praktické úkoly se prováděly přímo v testovací instanci RIPE DB skrze komplexní webovou aplikaci. Toto prostředí je věrnou funkční kopií reálné databáze (bez jejích objektů) a je tedy možné si v něm vše vyzkoušet bez obav, že se něco pokazí. Mnohokrát jsme byli upozorňování na nové změny v RIPE DB z posledních měsíců a kurz měl tudíž pozitivní dopad i na účastníky, kteří s RIPE DB již pracují.

Kurz pokrýval většinu běžných použití, včetně tzv. reverzního vyhledávání v databázi (hledání všech objektů, které referencují námi zadaný objekt). A také hierarchii autorizací pro práci s objekty, což bych označil za velmi důležité a komplikované téma.

Troufám si tvrdit, že naprostá většina z nás odcházela s novými praktickými znalostmi, které nám pomůžou v další práci.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..