Co je nového na projektu Datovka?

Datovka – svobodný multiplatformní klient pro přístup k datovým schránkám – je projekt, který již delší dobu vyvíjí Laboratoře CZ.NIC. Projekt nejprve označován jako dsgui byl později přejmenován na Datovku. V současné době se běžně můžete setkat se dvěma verzemi toho programu pro OS Windows/UNIX/OSX a to se starší Datovkou 3 a novější verzí nesoucí označení Datovka 4. Datovka 4 nahradila předchozí Datovku a je důležité zmínit, že Datovka 3 již není v současné době podporována a její vývoj byl před rokem ukončen. Proto touto cestou upozorňujeme čtenáře, kteří možná Datovku 3 stále používají, aby aktualizovali na Datovku verze 4.

V září tohoto roku jsme řešili problém spojený s připojením do datových schránek. Problém s přihlášením postihl právě starší Datovku 3 a bohužel i mobilní iDatovku. Příčinou bylo nasazení nového SSL certifikátu pro připojení k serveru na straně provozovatele datových schránek, jehož podpis je založen na hašovací funkci SHA-256. S touto změnou také došlo k ukončení podpory pro operační systémy Windows XP, Apple OS X 10.4 (Tiger) a starších ze strany provozovatele datových schránek. Datovka 4 používá certifikáty z úložiště certifikátů operačního systému, které je pravidelně aktualizováno s aktualizacemi systému, a proto by tímto problémem postižena být neměla. Datovku 4 je momentálně možné provozovat na systémech Windows od verze XP SP3 a novějších, Apple OS X od verze 10.7 (Lion) a novějších a Linuxu.

Již od prvního vydání Datovky 4 nám přicházejí náměty na vylepšení od uživatelů společně s hlášeními chyb, které se někdy nepodaří odhalit ve fázi testování. Snažíme se vyvíjet aplikaci podle požadavků uživatelů. Na začátku tohoto měsíce byla vydána další verze 4.4.0, která přinesla několik změn, o které nás uživatelé často žádali.

Používáte-li aplikaci Datovka delší dobu a denně přijímáte nebo odesíláte desítky zpráv, je velice pravděpodobné, že se ovladatelnost Datovky postupem času zhorší (pomalé reakce na změny účtů, pomalé listovaní mezi zprávami, apod.). Zpomalení je způsobeno neustálým čtením a modifikacemi neustále se zvětšujícího databázového souboru. Datovka od verze 4.4.0 umožňuje stávající velikou databázi rozdělit do několika menších souborů podle jednotlivých let. Soubory tak budou obsahovat zprávy, jejichž datum dodání do datové schránky koresponduje s daným rokem. To může přinést výrazné urychlení aplikace. Další novinkou je podpora pro operace se zprávami z příkazové řádky. Datovku je tedy možné využívat bez grafického rozhraní a pomocí skriptů napojit na aplikace třetích stran. V projektové wiki je také k dispozici online uživatelská příručka, kde je popsána základní obsluha aplikace a také jsou zde podrobněji vysvětleny i jednotlivé operace nad datovými zprávami.

Poslední vydání Datovky 4 již obsahuje nové logo, které bude společné pro všechny aplikace pro práci s datovými schránkami vyvíjené sdružením CZ.NIC.

Logo_Datovka

Na vylepšování aplikace samozřejmě budeme nadále pracovat a o nových verzích vás budeme průběžně informovat na stránkách sdružení. Stejně tak budeme rádi, když se nám jako uživatelé Datovky ozvete a dáte nám vědět o případných problémech s aplikací nebo Vašich nápadech na její další vylepšení.

Datovce 4 bude věnována prezentace na konferenci IT 15.2, ve které se dozvíte některé podrobnosti z vývoje této aplikace.

Autor:

Komentáře (9)

  1. Lukas říká:

    Pouzivam ba macu a je to super. Planujete i universal app pro Windows, ať to jde používat i na Windows Mobile?

  2. Martin Straka říká:

    Dobrý den,

    ano, chceme nabízet aplikaci i pro mobilní Windows. Momentálně dokončujeme aplikaci Datovka pro Windows Phone, která bude ke stažení na Microsoft Store. Jelikož ale Microsoft nahradil Windows Phone za Windows Mobile s příchodem Win 10, budeme muset provést patřičné změny v existující aplikaci. Časem se také objeví na Microsoft Store. Prosím o trpělivost :)

  3. Zdenek říká:

    Dobry den,
    a mate alespon orientacni predstavu o uvolneni datovky pro windows phone ?
    Dekuji.

    • Martin Straka říká:

      Dobrý den,

      situace kolem Windows Pthone je komplikovaná z mnoha hledisek. Časté změny ve vývojových nástrojích, nestálé API a v neposlední řadě nevyjasněná situace kolem budoucnosti celé platformy se projevuje ve zpoždˇování vývoje. Po pravdě, nevíme, jestli se vývoj pro tuto platformu, ve stavu v jakém je teď a kam směřuje, vyplatí.

      Funkční prototyp máme. Nevíme však, jestli s každou další případnou aktualizací jej neudeme muset předělávat. To by představovalo zbytečnou přítěž na naše omezené vývojové kapacity.

  4. Z-Room říká:

    Dobrý den
    tak aspoň dejte (jak píšete) funkční prototyp do Windows store pro WP jako beta verzi. Už to trvá dost dlouho. Pokud budou problémy s Microsoftem, tak můžete vždy aplikaci stáhnout ze Store.

    • Martin Straka říká:

      Dobrý den,

      existující prototyp aplikace pro WP se momentálně přepisuje s použitím jiných vývojových prostředků, které nám umožní lepší udržovatelnost a rozšířitelnost aplikace na různých mobilních platformách. Jakmile nová aplikace projde testováním a verifikací ze strany Windows Store, uvolníme ji k předběžnému otestování.

      Nechceme dávat na Windows Store prototyp pro WP, když víme, že ho vzápětí nahradíme jinou verzi s jiným vzhledem a funkcionalitou.

      Díky za pochopení.

  5. Z-Room říká:

    Dobrý den,
    děkuji za odpověď. Chápu, že jsou s Microsoftem dost velké problémy. Myslel jsem to tak, že stávající prototyp uvedete ve Windows Store, tak jak je momentálně funkční a v případě změn použijete aktualizaci aplikace. Jste totiž jediní, kteří se věnují problematice datových schránek. Byla tady ještě jedna soukromá firma (ale ze Slovenska, která měla ve Windows Store pro WP aplikaci (jménem Databox monitor), ale v roce 2015 tuto aplikaci stáhla a nefunguje. Škoda. Tak držím palce ve vývoji aplikace a bezproblémové uvedení do provozu. Mějte se a díky za odpověď.

  6. Z-Room říká:

    Dobrý den,
    tak nám uběhlo zase pár měsíců od poslední konverzace a jak bývá zvykem, nic se neděje. Aplikace pro datové schránky není k dispozici ve Windows Store pro WP. Už se toho asi nikdo nikdy nedočká. Škoda slov.

    • Martin Straka říká:

      Dobrý den,

      mobilní Windows mají stále velice malé zastoupení mezi uživateli v porovnání s Androidem a iOS. Pokoušeli jsme se o vývoj aplikace pro mobilní telefony s Windows 8.1 a 10, ale narazili jsme na problémy s kompatibilitou API, vývojovým prostředím, nedostupností některých funkcí, atd. Nástroje a knihovny, které používáme a které fungují jak s Androidem i iOS, nejsou pro mobilní Windows podporovány, nebo ve verzích pro mobilní Windows obsahují chyby. Z dostupných signálů jsme navíc vydedukovali, že Microsoft tiše pohřbívá své mobilní telefony a budoucnost platformy Microsoftu pro telefony je nejistá. Je nám líto, ale v tomto světle se nám jeví momentálně nerentabilní nadále vyvíjet aplikaci pro mobilní telefony s Windows. Je ale pravděpodobné, že se o Datovku pro mobily s Windows pokusíme znovu, jestliže se situace zlepší. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..