Podle ITU jsou na kybernetické útoky nejlépe připraveny USA, ČR je na 41. – 43. místě

V souvislosti s rostoucím významem kybernetické bezpečnosti a ztrátami způsobenými kybernetickou kriminalitou připravila Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) zprávu o hodnocení stavu kybernetické bezpečnosti v jednotlivých státech. Výsledný Global Cybersecurity Index (GCI) je pak obdobou tzv. e-Government Readiness Indexu hodnotící stav elektronizace veřejné správy.

Blogpost_JP_GCI_tab

Podle ITU představují nejlépe připravenou zemi Spojené státy americké (hodnota indexu 0,824), které následují Kanada a Austrálie. Česká republika (hodnota GCI 0,500) se spolu s Gruzií a Ruskem v hodnocení umístila na 41. – 43. místě. Z evropských států je na tom nejlépe Norsko (0,7353), Estonsko, Německo a Velká Británie (shodně 0,7059).

Vlastní hodnocení se zaměřovalo především na organizační a strategické otázky, jako je existence relevantní legislativy, národní strategie či národní certifikační schéma a technická připravenost. Právě absence nejrůznějších certifikačních programů stojí za naším horším umístěním.

Škoda rovněž je, že v dotazníku, zaslaném za Českou republiku, nejsou zohledněny některé z aktivit našeho sdružení, jako pracovní skupiny CSIRT.CZ (zejm. Otázka 1.5.3.) podporující výměnu zkušeností v rámci soukromého i státního sektoru, projekt FENIX, díky kterému se Česká republika řadí mezi země s nejvíce CSIRT týmy akreditovanými u Trusted Introducer nebo regionální spolupráce v Podunají v rámci projektu CS Danube. Právě v kategorii spolupráce (Cooperation) totiž Česká republika ztrácí zbytečně cenné body.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..