Proč by se mojeID mělo stát oficiální identitou v rámci eIDAS?

V rámci diskuzí ohledně eIDASu, aneb evropské legislativy v oblasti vzájemného uznávání eID, se v České republice již poměrně dlouhou dobu vede debata o tom, zda by se národním autentizačním prostředkem (anglicky eID means) nemohlo stát rovněž mojeID. Pro tuto možnost se ostatně na červencové konferenci Internet v Telči vyslovil i Ondřej Felix, český digitální šampion a bývalý hlavní architekt e-Governmentu.

Já jsem se tomuto tématu poprvé věnoval téměř před dvěma lety ve článku na Lupa.cz. Na nedávné konferenci e-Government 20:10 pak v rámci půldenního workshopu věnovanému eIDAS zazněly další zajímavé argumenty.

prezentaci Roberta Piffla, poradce náměstka ministra vnitra, byla zmíněna mj. část studie Evropské komise, zaměřené na typy poskytovatelů důvěryhodných prostředků (tzv. QAA3, tj. úrovně, kterou má dle metodiky projektu STORK 2.0 též mojeID). Výsledky této studie jasně ukazují, že ve třech zemích (Česká republika ani některé další země EU nebyly zařazeny) působí jako poskytovatelé identit soukromé subjekty.

BP_eID

Při pohledu na tento slide se mi hned vybavila slova švédského a estonského kolegy, kteří tvrdí, že úspěšný autentizační nástroj musí sloužit nejen pro přihlašování ke službám e-Governmentu, kterých většina z nás využije jen párkrát za rok, ale též a především pro přihlašování k dalším službám, které využíváme na denní bázi – ať jsou to elektronické obchody, komunitní servery nebo třeba elektronické bankovnictví. V této souvislosti zřejmě není náhodou, že Dánsko či Estonsko se řadí mezi země s nejvyspělejším e-Governmentem v Evropě.

Podobný postoj jako má Švédsko či Estonsko prezentoval též Richard Kaucký z pracovní skupiny eIDAS v rámci ICT Unie, který mj. uvedl, že eIDAS musí být implementován s důrazem na využití v soukromém sektoru a tato implementace musí být co nejsnadnější.

Díky zapojení do projektu STORK 2.0 se nám v CZ.NIC podařilo vybudovat národní bránu (tzv. PEPS, nebo též CZ2EU Gateway dle prezentace ICT Unie), kterou se již nyní v pilotním provozu podařilo propojit s poskytovateli jinde v Evropě, např. ve Švédsku. V souvislosti s implementací eIDAS jsme pak uspěli ve výběrovém řízení Evropské komise na provoz národního PEPS, který bychom pro první služby rádi zprovoznili již s příštím rokem.

S mojeID se tak přeshraniční identifikace stává realitou již nyní a Česká republika tak nemusí čekat na vzájemné uznávání elektronických identit až na rok 2018, kdy se toto stane jednou z povinností dle eIDAS.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..