Jaký byl CzechTest 2015?

CzechTest je mezinárodní konference o testování softwaru, která se koncem letošního června konala v Praze už popáté. Je zaměřena na nejzajímavější témata a nové či neotřelé přístupy k testování. Z toho by se mohlo zdát, že je určena hlavně zkušenějším testerům, ovšem na své si přijdou i testerští nováčci, protože konferenci předchází semináře, kde se do hloubky i šířky probírají poměrně základní témata. Letošního ročníku jsem se mohl zúčastnit i já.

CzechTest 2015 ovšem začal z mého pohledu dost neslavně. Organizátoři nebyli schopni spustit včas registraci na konferenci přes webové stránky, což mě s blížícím se termínem pro slevu za včasnou registraci, který ovšem nechávali stále stejný, poměrně znervózňovalo. Když pak byly zrušeny oba semináře, na které jsem se přihlásil, a dostal jsem možnost přihlásit se na jiné, z nichž u některých ovšem nebyl znám ještě asi týden před vypuknutím konference název ani lektor (stejně jako u některých přednášek), odjížděl jsem na konferenci celkem pochopitelně se smíšenými pocity. Naštěstí organizační zmatky kulminovaly právě před zahájením konference, a na konferenci samé vše, s výjimkou drobných škobrtnutí typu silně zpožděný začátek registrace, probíhalo poměrně hladce.

 

Obrázek: Registrace na konferenci

 

Zásluhu na tom mají hlavně zaměstnanci Autoklubu České republiky, kde probíhaly semináře, i hotelu Clarion ve Vysočanech, kde se konala konference: technika téměř bez výjimky fungovala na první pokus, výdej jídla byl vzhledem k počtu účastníků (řádově stovky) poměrně plynulý, káva byla dobrá… Obě tato prostředí mi navíc připadala hezká a pro konferenci vhodná, což můj dobrý dojem umocnilo.

Na konferenci však člověk nejede (jen :)) kvůli jídlu a příjemnému prostředí, takže jsem byl zvědav v první řadě na semináře. Rozhodně si nemůžu stěžovat na to, že by obsahovaly málo informací: během prvního, kterého jsem se zúčastnil, proběhly kromě výkladu jen dvě krátké aktivity jiného druhu – ostatní lektor vynechal, prý kvůli nedostatku času (seminář byl naplánován v délce sedmi hodin čistého času!). Ačkoli téma bylo zajímavé, mnohahodinový výklad v kombinaci s velmi teplým počasím mi neumožnily celou dobu se soustředit. Naštěstí jsme dostali prezentace vytištěné… Nemůžu se však ubránit dojmu, že kdyby lektoři měli na své téma přiděleno méně času, byli by nuceni se zaměřit na to podstatné a neodbočovali by tolik, což by bylo pro frekventanty nakonec přínosnější.

 

Obrázek: Probíhající seminář

 

Toto je však moje jediná připomínka ke struktuře programu konference, jinak si ji můžu jen pochvalovat: přednášky byly dlouhé „tak akorát“, přestávek bylo rozumné množství, program byl místy rozdělen do dvou nebo tří paralelních sekcí způsobem, který mi vyhovoval… Příjemná byla i možnost se na konci prvního dne konference sejít u bufetových stolů a povídat si s ostatními účastníky (kromě Čechů byli na konferenci lidé zejména ze Slovenska, Británie, Skandinávie a Balkánu) o všem možném…

 

Obrázek: Rozhovory v bufetu

 

Přednášky samotné byly v nejhorším případě celkem zajímavé – a v nejlepším natolik přínosné, že jsem si ani nestíhal dělat poznámky o tom, co řečník sděluje, ani o svých nápadech přednáškou inspirovaných, jak zlepšit vlastní práci. Slibně znějící názvy přednášek naplnily vzbuzená očekávání: „Rethinking QA“ byla plná postřehů napadajících zažité zvyky v testování, „Checklists – a way to save lives“ opravdu pojednávala o tom, jak jednoduchý zaškrtávací seznam může zachránit život – anebo, což bude u testerů častější, softwarový produkt… I nudněji znějící témata typu „Test cases and traffic lights: Is it a traffic violation?“ probírající vlastně jen to, v jakých případech otestovanému případu nastavit „pass“, „fail“, či „error“, byla pro mě plná nesamozřejmých pozorování a překvapivých doporučení. Vítaným zpestřením byla přednáška o tématu sice nikoli specificky testerském, zato specificky lidském: „How-to kill procrastination“… O tématech přednášek se nebudu více rozepisovat – všechna lze najít včetně anotací na webu konference. A ačkoli kvalita řečníků byla, jak už to bývá, různá, téměř bez výjimky bylo angličtině všech dobře rozumět.

 

Obrázek: Jedna z přednášek

 

Z CzechTestu 2015 jsem odjížděl unaven tou spoustou slov a myšlenek, ale zároveň – těmi slovy a myšlenkami – povzbuzen a inspirován do další práce. Těším se, až si pořádně projdu materiály a poznámky, které jsem si přivezl. A také se těším na další ročník, pokud mi bude přáno se ho zúčastnit – přes všechny zmíněné výhrady vnímám tuto konferenci jako významný prostředek svého odborného růstu.

Fotografie převzaty z https://www.facebook.com/czechtest/

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..