Jarní testování Tablexie

Na konci února jsme začali další várku velkého testování naší aplikace Tablexia. Během testování jsme navštívili jak školy, které s námi testovaly již v předchozích fázích, tak se nám podařilo oslovit i školy nové. Nově jsme zamířili do ZŠ Vojnovičova v Ústí nad Labem, do logopedické školy Don Bosco v pražských Bohnicích, ZŠ Na Smetance a na Gymnázium Sázavská. Celkem se zapojilo 178 dětí z 11 škol. K dlouhodobému testování, které probíhá v DYS-Centru se nyní připojila i ZŠ Korunovační a Pedagogicko-psychologická poradna pro Prahu 7 a 8. Do těchto zařízení CZ.NIC zapůjčil 9 tabletů, na kterých mohou děti trénovat pravidelně.

Blogpost_testovani_Tablexie_1

Je vždy příjemné vidět, že se na nás děti, které již aplikaci znají, těší a testování si užívají. Nejmladšímu žákovi, který se zúčastnil testování, bylo 9 let a nejstaršímu 50 :). Ano i paní učitelky si rády vyzkouší naši aplikaci Tablexia. Zejména poté, co se přijdou podívat do třídy, zda je vše v pořádku a děti nás nezlobí a nestačí se divit, jak jen je možné, že děti najednou vydrží být soustředěné celé dvě vyučovací hodiny v kuse, protože některé se do hry zaberou tak moc, že ani nezaregistrují zvonění na přestávku. Aplikace sbírá údaje o uživatelích, výsledcích konkrétních her, počtu jejich odehrání a mapuje, kde děti ve hrách chybují. Jak již bylo zjištěno v předchozích testováních, největší problém dětem dělá čtení instrukce před každou hrou a pak se nestačí divit, když vůbec neví, co mají s danou hrou dělat. Největší problém nastává u hry Lupiči, kde není bez přečtení pravidla šance lupiče odhalit a hra velmi rychle končí nezdarem.

Blogpost_testovani_Tablexie_2

Reakce dětí na aplikaci dostáváme jak přímo, tak i z anonymních odpovědí v dotazníku, který na konci každého testování rozdáváme a převážně se jedná o nadšené reakce. Za nejoblíbenější hru děti jednoznačně označují hru Střelnice (jako nejlepší hru ji hodnotilo téměř 70 % dětí), ostatní hry pak dosahují v hodnocení oblíbenosti okolo 45 %. Když už se dostáváme k jednotlivým hrám, je vhodné zmínit, co konkrétně se na hrách líbí a co nelíbí. Ve hře Lupiči způsobuje největší obtíže, jak už je zmíněno výše, nepřečtení si pravidla. U hry Pronásledování vznikají potíže při nutnosti přesunout více dílků najednou a při manipulaci s dílky jako takové. Dětem chvíli trvá než chytnou ten správný „grif“, ale pak už nemají potíže lupiče vypátrat. Hra Potmě je pro děti jedna z nejobtížnějších. Přestože jsme na základě dřívějších testování doplnili na začátek hry tutoriál s návodem jak hru hrát, děti poměrně často tápou co mají s kartičkami s úkony dělat, respektive co přesně kartičky znamenají a jaký úkon jimi provedou. I přes všechny tyto drobné obtíže více jak polovina dětí (52,1 %) ohodnotila Tablexii známkou 1 a známkou 2 pak hodnotí 31 % dětí. Děti se vždy těší, až si hru budou moci stáhnout do svých tabletů či chytrých telefonů. Potěšily nás reakce od osmáků a deváťáků, kteří si pochvalovali obtížnost jednotlivých her a rozhodně by tak Tablexii nezařadili mezi hru určenou jen pro malé děti.

Blogpost_testovani_Tablexie_3

Co z testování vyplývá? Bude nutné poupravit obtížnost u některých her. Kupříkladu Lupiči jsou v porovnání s Hlídkou či Střelnicí daleko obtížnější, což jsme zjistili z počtu získaných pohárů. Dále pak musíme najít možnost jak dětem více poradit s ovládáním aplikace, obzvláště s návratem do hlavního menu. A nakonec splnit přání dětí v podobě více her a snad i rozšíření dějové linky.

Jana Černá, Andrea Šíchová

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..