Před pražským meetingem IETF

Ve druhé polovině července bude Praha dějištěm 93. meetingu IETF, a stane se tak již potřetí v posledních osmi letech. CZ.NIC bude také podruhé za sebou jedním z hostitelů. To je jistě vyznamenání pro naše hlavní město, firmu i české pivo, zároveň se tím ale také české odborné veřejnosti nabízí možnost nahlédnout do kuchyně této významné mezinárodní organizace, která stojí za většinou internetových standardů a technologií.

Je ovšem třeba připustit, že na druhé misce vah může stát vysoký konferenční poplatek. Plná (včasná) registrace stojí 700 USD, což je při současném kurzu pro našince dost odstrašující suma. Lze ovšem využít i jednodenní vstup za 375 USD, který zároveň umožňuje navštívit obě plenární zasedání a nedělní tutorialy. Studenti denního studia pak mají na celý meeting vstup za 150 USD.

Rozhodnete-li se (případně váš zaměstnavatel) tyto peníze investovat, je určitě potřeba si dobře rozmyslet, čeho se během meetingu zúčastníte, a také se předem pečlivě připravit. Při jednání pracovních skupin se totiž předpokládá znalost aktuálních verzí dokumentů dané pracovní skupiny. Přednášející se proto obvykle zabývají jen otevřenými problémy, kterým bez znalosti kontextu nemusíte rozumět. Z vlastní zkušenosti vím, že náhodné či orientační návštěvy  takových jednání jsou skoro vždy ztrátou času. Vřele mohu také doporučit alespoň zběžně projít posledních pár týdnů v archivu poštovní konference pracovní skupiny.

Zajímavá a na přípravu méně náročná bývají technická plenární zasedání, která vždy mají nějaké nosné téma. V poslední době to byla třeba ochrana proti pervazivnímu monitoringu, software-defined networking, elektronické peníze anebo audio kodeky. Téma pro pražský meeting není v okamžiku, kdy píšu tento příspěvek, ještě zveřejněno.

V neděli 19. 7. se od rána konají tutorialy. Kromě opakujících se bodů, které jsou určeny novým účastníkům, jsou tentokrát na programu tyto speciální tutorialy:

  • Introduction to Performance Measurements and Monitoring,
  • YANG Advice and Editing Session,
  • SDN OpenFlow and ForCES.

Úplně novým bodem agendy je pak hackathon, který se koná 18. a 19. 7.

A abych nezapomněl: přestože se meeting koná v hotelu Hilton, v žádném případě si neberte oblek s kravatou! Dress code IETF totiž zní: vytahané tričko, džíny či kraťasy a sandály.

Aktualizace, 30. 6. 2015: Autor tohoto blogpostu, kolega Ladislav Lhotka, připravil pro server Root.cz článek, který má čtenáře seznámit s organizací IETF. V jeho úvodu kolega Lhotka píše: „Namísto nudných historických dat a popisu organizační struktury, které lze snadno nalézt jinde, se pokusím popsat základní principy, na nichž činnost IETF stojí.“ Doporučujeme!

Autor:

Komentáře (1)

  1. Borek říká:

    Ono je koukám fakt RFC i na Dress code, to mě pobavilo :)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..