Katalog routerů se rozrostl o xDSL modemy

V těchto dnech přibyly do katalogu routerů první xDSL modemy. V prvním kole testování se jedná o 4 VDSL modemy. Konkrétně to jsou zástupci značek Comtrend, ZyXEL a 2x ASUS. Testování probíhá za stejných podmínek a dle stejné metodiky jako testování běžných routerů, jen jsme do sítě přidali VDSL DSLAM. Díky tomu máme celý průběh testování pod kontrolou.

Na modemech je patrná snaha odlišit se nejen funkcemi, ale i designem. Otázkou je, zda to není spíše na škodu. ASUSy a ZyXEL je možno provozovat pouze „na stojáka“ kvůli napevno přidělanému stojánku a často i porty vyvedenými na zadní straně. Naštěstí stojánky jsou bytelné a poskytují routerům dostatečnou stabilitu

Routery Comtrend a ZyXEL mají velmi podobné webové rozhraní, které se liší jen použitou šablonou a pozadím. Nejspíše sdílí více než jen vzhled a tudíž jsou možnosti podpory IPv6 na obou těchto routerech prakticky stejné. Nabízí opravdu široké možnosti nastavení a můžete si vybrat, jaká konfigurace nejlépe vyhovuje vašim potřebám. S podporou IPv6 je to celkově složitější. Všechny modemy nějakou formu podpory IPv6 mají, ale kvalita je velmi různorodá. Zatím co výše zmíněné modemy mají v podstatě stejnou podporu IPv6, ačkoliv jsou od jiného výrobce, u značky ASUS je to přesně naopak a podpora IPv6 je u jednotlivých modelů odlišná.  Model DSL-AC68U dopadl v tomto kole nejlépe, naopak druhý ASUS podporuje IPv6 jen v režimu 6rd a celkově působí nastavování IPv6 na tomto modemu dosti nesourodým dojmem.

Některé modemy navíc umožňují připojit do USB portu kromě tiskárny a USB disku i 3G/4G modem a používat ho jako záložní konektivitu. Zástupci značky ASUS nabízejí možnost připojit modem přímo do xDSL zásuvky, nebo využít jako WAN ethernetový port. Liší se jen způsob realizace – u modelu DSL-N66U je vyhrazen zvláštní port, který však nelze použít souběžně s xDSL portem a u modelu DSL-AC68U je možno takto použít 1. LAN port

Plány do budoucna

V příštím roce je v plánu rozšíření testování o ADSL2 a ADSL2+ modemy a vytvořit zároveň podmínky pro měření rychlostí na různé vzdálenosti. První várka byla připojena přímo do DSLAMu kabelem o délce cca 3m a to přeci jen neodpovídá skutečnostem u uživatelů doma. Souběžně s těmito plány budeme dále pokračovat i v testování klasických routerů.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..