Validovaný mojeID účet přináší řadu výhod! Víte o všech?

Účet mojeID má několik úrovní ověření. Nejvyšší úrovní ověření je tzv. validace. Jedná se o spojení elektronické identity uživatele mojeID s jeho totožností. V průběhu procesu validace se kontroluje shoda údajů v profilu mojeID s údaji v dokladu totožnosti. Konkrétně se jedná o celé jméno, datum narození a adresu trvalého bydliště.

Validovaný uživatel mojeID má kromě povinných údajů (e-mail a mobilní telefon) ověřené trvalé bydliště a datum narození. Díky tomu lze účet mojeID použít i tam, kde se vyžaduje kontrola věku, potvrzení trvalého bydliště nebo předložení dokladu totožnosti.

Validovat si svůj účet mojeID může každý uživatel – jak fyzická, tak i právnická osoba. Stačí se přihlásit do svého profilu a ze záložky Nastavení vygenerovat Žádost o validaci. Následně má uživatel tři možnosti, jak validaci provést. Nejsnadnější a nejrychlejší je žádost odeslat e-mailem podepsaným kvalifikovaným certifikátem na naše pracoviště. Ten kdo nemá svůj elektronický podpis musí s žádostí navštívit některé validační pracoviště, Czech Point nebo notáře.

VP_mojeID_NLK

V minulém roce jsme se rozhodli rozšiřovat síť našich validačních míst, kde na rozdíl od Czech Pointů a notářů mají uživatelé mojeID validaci zdarma (a většinou dostanou ještě malý dárek). Při vytváření sítě validačních míst spolupracujeme především s knihovnami a veřejnou správou. Jednak jako instituce pobírají určité důvěryhodnosti občanů, ale především zde mohou uživatelé službu mojeID využívat pro přihlášení do knihovních katalogů nebo obecních stránek.

A kde lze validovaný mojeID účet v praxi využít? Po pravdě řečeno, služeb vyžadujících tuto úroveň ověření zatím není mnoho, ale věříme, že budou přibývat. Vlaštovkou je portál www.hlidacky.cz, kde jsou doporučovány validované účty mojeID uživatelům, kteří chtějí využít jejich služeb.

Díky ověření věku u validovaného účtu mojeID mohou např. provozovatelé e-shopů se zbožím vyžadujícím kontrolu plnoletosti (alkohol a tabákové výrobky) využít omezení prodeje nezletilým. Tato funkcionalita je dostupná ve všech našich volně dostupných modulech do opensource e-shopů a podporují ji některá placená e-shopová řešení.

Ověřená adresa trvalého bydliště zase umožňuje hlasovat například v anketách či místním referendu na stránkách veřejné správy. Při vyhodnocení je pak zřejmé, kdo z katastru obce hlasoval a je i možné omezit hlasy na plnoleté obyvatele.

V případě knihoven validovaný účet mojeID dovolí provést registraci do knihovny online, tedy stát se čtenářem bez nutnosti návštěvy kamenné knihovny. Cesta k výpůjčce digitálního obsahu nikdy nebyla rychlejší.

Letos se nám podařilo síť validačních míst rozšířit o nové lokality (Ostrava, Ostrov, Kutná Hora, Praha 22 – Uhřiněves nebo Kladno) a v příštím roce chceme počet validačních míst zdvojnásobit a validační místa rozšířit do všech krajských měst a dalších pražských městských částí.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..