Svět domén v číslech (a grafech)

Po čase bych se opět rád vrátil k doménové statistice a otázce, kolik je na světě domén. Tentokrát číslo 276 milionů představující celkový počet registrovaných domén doprovodím několika grafy a informacemi založenými na statistikách organizací Verisign a CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries).

Největší doménové registry

Suverénně nejpočetnější TLD je se 127,1 miliony registrací .com. V pozici největších ccTLDsi drží první příčku a neustále zvětšuje svůj náskok doména .tk malého ostrůvku Tokelau v Oceánii, kterému se doménový byznys podílí na více než 10% HDP. Aktuálně je v této doméně 23,7 milionu registrací, tedy asi o polovinu více, než má německá doména .de. Ta má „pouhých“ 15,7 milionu registrací.

Obr_1

(Zdroj: Verisign, CENTR)

Obr_2

(Zdroj: CENTR, stats.nic.cz)

Kdo z Evropy registruje nejvíce?

Zajímavý je také pohled na to, jaké národy registrují nejvíce domén v přepočtu na obyvatele dané země. V této statistice na první místo stoupá maličké a v jiných grafech neviditelné Lichtenštejnsko, kde připadá 1,75 domény na každého obyvatele, tedy Přibližně 10 x více než v Německu. Druhé místo drží Černá Hora (.me). Zde je však většina držitelů ze zahraničí – .me je velice zajímavé především pro anglicky mluvící uživatele Internetu.

Obr_3

(Zdroj: CENTR, stats.nic.cz)

Kolik je DNS dotazů za vteřinu?

Při zadávání adresy do prohlížeče nebo vyhledávání si již ani neuvědomuje, jak moc nám systém doménových jmen (DNS) usnadňuje život. Nebýt něj, museli bychom si pamatovat či mít někde poznamenány všechny IP adresy. Takto stačí jeden dotaz a stránka se nám zobrazí za zlomek vteřiny. Zkuste si nyní tipnout, kolik DNS dotazů je zodpovězeno každou vteřinu? Aktuální denní průměr se jen u Verisignu pohybuje těsně pod 1 milionem dotazů za vteřinu, tedy 59 milionů za minutu. Ve špičce je však toto číslo až o 30 % vyšší.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..