INSPO 2014, konference nejen o Internetu pro osoby se specifickými potřebami

V půlce března se v pražském Kongresovém centru uskutečnila konference Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami – INSPO. Na této akci jsem byl podruhé. Poprvé před mnoha lety, čímž chci říct, že INSPO je vskutku již tradiční akcí. Letos se uskutečnil již 14. ročník, který byl „vytuněný“ nejen po technické stránce, ale také po stránce obsahové. Tentokrát jsem přispěl nejen jako divák a posluchač, ale i jako přednášející. Prezentoval jsem o službě CAPTCHA Help, kterou provozuje sdružení CZ.NIC.

Blogpost_INSPO

Lidé se postupně scházeli, nakonec se nás sešlo cca 400.

Velmi mě zaujalo bezbariérové řešení konference. Neslyšícím byly do českého znakového jazyka tlumočeny všechny příspěvky, navíc měli možnost si na plátně číst simultánní přepis mluvené řeči. Ten mohli sledovat také na zapůjčených tabletech. Tablety využívali také slabozrací účastníci, kteří si na nich promítali prezentace z plátna.

Do teď přemýšlím nad částí Internet a můj handicap – vyhlášení výsledků 10. ročníku literární soutěže. Zůstala ve mně stopa úvahy o přehnaném vyzdvihování významu Internetu nad běžným lidským údělem. Internet mě prostě neumyje.

Velmi držím palce technologii Remote Asistent (Vzdálený asistent, mobilní aplikace pro lidi s těžkým zrakovým postižením), úžasnému a jednoduchému projektu, jenž ve své podstatě dokáže překonat i problémy s CAPTCHA, tedy i konkurovat projektu CAPTCHA Help. Fascinující byl příspěvek Tomáše Zdechovského z Commservis.com o možnostech využití neurotechnologií v pomoci lidem s poruchou soustředění – prostě nejnovější poznatky z oblasti neurologie ukazují nové směry využití informačních technologií a jejich „zlidštění“.

Účastníci se z příspěvku Radka Seiferta (ČVUT, ELSA), Petra Červenky (MU, Teiresiás) a Aleše Vitingera (Seznam.cz) mohli seznámit s internetovými mapami pro nevidomé uživatele, což je snad světový unikát. Tento projekt okrajově sleduji již delší dobu. I nevidomí si mohou („online“) vytisknout reliéf mapy uzpůsobený hmatovému vnímání. Spolupráce střediska Elsa ČVUT v Praze, Teiresiás na Masarykově univerzitě v Brně a společnosti Seznam.cz otevřela vrátka novým vyhlídkám praktického používání hmatových map zrakově postiženými.

Pozoruhodnou prezentaci s názvem Governance accessibility – přístupná veřejná správa a veřejné služby měl Michal Rada z Ministerstva vnitra ČR. Michal Rada se zabývá tématem, které není společností plně doceněno. S prosazováním zájmů zdravotně postižených v nelehkém politickém prostředí to nemá tento člověk rozhodně jednoduché. Držím mu palce v další práci.

Za CAPTCHA Help někteří účastníci vyjádřili velký dík. Popovídali jsme si nejen o kladných, ale i o nepříznivých stránkách projektu. CAPTCHA Help jistě má své místo na této planetě, obrázkový (apod.) CAPTCHA jistě ne :-). Věřím, že CAPTCHA Help není jen projektem, který se pokouší řešit konkrétní problém Internetu, ale také CZ.NIC přibližuje k důležitému tématu přístupnosti Internetu.

Konference INSPO byla plná mnoha zajímavých témat. Běžný účastník rozhodně neměl šanci věnovat se všem. Tímto chci poděkovat organizátorům za pozvání a těším se, že se tato spolupráce bude opakovat i v budoucnu, a třeba i ve větší míře.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..