Elektronická podání na „sociálku“ se o rok odkládají

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) plánovala, že s úderem Nového roku bude od podnikatelů přijímat jednotlivé formuláře (např. evidenční listy důchodového pojištění či přehled o příjmech OSVČ) pouze elektronicky.

První, kdo se této změně přinášející ve většině případů nutnost založení datové schránky začal bránit, byli lékaři, kteří si vymohli odklad zasílání elektronických neschopenek o dva roky, tedy až od 1. ledna 2016. Po lékařích následovali živnostníci (OSVČ), kteří dostali roční výjimku. Dlouho se však zdálo, že zaměstnavatelé této povinnosti neuniknou. Nakonec se ale těsně před začátkem nového roku ČSSZ rozhodla odložit povinnost zasílání elektronických formulářů (např. ELDP – evidenčních listů důchodového pojištění, přehledů o výši pojistného či oznámení o nástupu do zaměstnání) i pro ně.

Pro některé však radost z osvobození od povinných elektronických podání může být předčasná. Kdo povinnosti (jak se alespoň nyní zdá :) neunikne, jsou plátci DPH s obratem vyšším než 6 mil. Kč. Toto podání půjde podat jak prostřednictvím datové schránky, tak daňového portálu.

Pro ty, které již nebaví sledovat všechny změny v datových schránkách a naopak se chtějí dozvědět o něco (hodně) více, než se dočtou v diskuzích na webu, je určen Ministerstvem vnitra akreditovaný kurz „Datové schránky“, který vede přední český odborník Jiří Peterka.

Jiří Průša

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..