Zajímavé statistiky a jedno potěšující umístění

Dnes bychom se s vámi rádi podělili o dvě novinky, které se dotýkají tématu, jenž nás velmi zajímá a ve kterém se snažíme co nejvíce angažovat. Jak už možná tušíte, jedná se o bezpečnost uživatelů na Internetu a o hrozby, které na ně číhají. Tentokrát se budeme věnovat novým statistikám týkajícím se bezpečnosti. Začněme nejdříve tou obecnější.

Koncem června spustila společnost Google novou sekci v rámci svého transparency reportu nazvanou Bezpečné prohlížení. Tato stránka umožňuje nahlédnout do statistik získávaných díky jejich službě Google Safe Browsing, která aktivně vyhledává nebezpečné stránky a získaná data nabízí prohlížečům. Ty pak mohou varovat uživatele před návštěvou takovýchto stránek. Možná jste se již také ve vašem prohlížeči setkali s následujícím varováním.

varovani

Varování prohlížeče před nebezpečným obsahem

Google Safe Browsing sleduje jak výskyty stránek zneužitých k phishingovým aktivitám, tak stránky sloužící k šíření malware. Statistiky si lze nechat zobrazit podle autonomního systému, nechybí ani rozdělení na stránky záměrně útočné a stránky, které byly pouze zneužity.

K dispozici je také souhrnná mapa, která ukazuje procentuální množství napadených stránek vzhledem k celkovému počtu stránek, které Google v dané zemi kontroloval. Nás může těšit, že z testovaných webů v ČR obsahovala škodlivý malware jen čtyři procenta, což v porovnání s okolními státy není špatné.

mapa

Mapa po najetí kurzoru nad konkrétní stát ukazuje
procento nebezpečných stránek nalezených službou Google Safe Browsing.

Je zde také možnost podívat se na autonomní systémy dle regionu. Poskytovatelé služeb v konkrétní zemi se tak mohou podívat, jak si jejich síť stojí v porovnání s ostatními a případně se zaměřit na zlepšení boje s nebezpečným obsahem.

Další příjemnou zprávu nám zanechala společnost Architelos na našem Twitteru. Pogratulovala doméně .cz k dobrému umístění (v sekci Excellent) v jejich reportu týkajícím se bezpečnosti webových stránek provozovaných na jednotlivých doménách prvního řádu. Jejich služba NameSentry, na jejímž základě byl report sestaven, pracuje s daty ze služeb jako jsou Internet Identity, SURBL, Spamhaus, MalwareURL, ZeusTracker, SpyeyeTracker, či Malware Domain List. Toto umístění nás velmi těší, je vidět, že i přes skutečnost, že si .cz doménu mohou registrovat i zájemci ze zahraničí, což vždy zvyšuje riziko nákupu doménových jmen za účelem jejich zneužití, doména .cz počítačové zločince nepřitahuje. Jistě na to mají vliv i pravidla pro nakládání s takovýmito doménami, která jsou jasně zakotvena v pravidlech registrace .cz domény, a také preventivní činnost našeho bezpečnostního týmu, který upozorňuje majitele doménových jmen v případě, kdy dojde ke zneužití jejich doménového jména.

rozdelenivysledky

Hledejte nás v tom zeleném sloupečku :-)

Pavel Bašta

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..