Z IETF 84: standardizace konfiguračních dat

Během posledního meetingu IETF, který měl pořadové číslo 84 a konal se v kanadském Vancouveru, se výsledky mých „kmenových” pracovních skupin NETCONF a NETMOD objevily v zajímavé diskusi na širších fórech, konkrétně v mailing listu ietf@ietf.org, při jednání pracovní skupiny OPSAREA (Operations and Management Area), jakož i v kuloárních debatách.

Diskusi zahájil svým příspěvkem polský kolega Robert Raszuk. Pozastavil se nad tím, že ve specifikacích nových protokolů chybí schéma konfiguračních dat, a navrhl, aby všechna RFC povinně obsahovala oddíl s takovým schématem, protože bez něho si každá implementace vytváří svůj vlastní způsob konfigurace, který nemusí být s ostatními zrovna kompatibilní. Problém je to reálný, kdo by tomu nevěřil, ať si zkusí mezi sebou převést netriviální konfigurace směrovačů různých výrobců (včetně našeho BIRDa).

Navrhované řešení, tedy zavést toto jako povinnost, se ovšem setkalo s jednoznačným odporem. Robertovi se též dostalo doporučení, aby se seznámil s výsledky pracovní skupiny NETMOD, kde se již datové modely pro některé základní protokoly a subsystémy vyvíjejí.

V této souvislosti se ale ukázalo, že datové modely NETMOD tak docela nenaplňují vizi unifikace konfiguračních schémat. Jsou totiž poměrně pružné a umožňují definovat schémata v různých podobách, od odlišností v pojmenování objektů (klasickým příkladem jsou třeba jména síťových rozhraní) až po menší či větší rozdíly v logice a uspořádání konfiguračních dat. Důvody jsou nasnadě: Nelze očekávat, že přední výrobci směrovačů a jiných zařízení po zveřejnění datových modelů srazí paty a překopou svá konfigurační rozhraní, která si po léta hýčkají a školí na nich své zákazníky. Jistá míra pružnosti proto dává naději, že by se konkrétní implementace datových modelů mohly naopak přizpůsobit existujícím konfiguračním rozhraním. Lze pak ovšem očekávat, že nebude možné jednoduše vzít konfiguraci jednoho boxu a instalovat ji beze změn na obdobném zařízení jiného výrobce.

Toto je docela složité dilema, uvidíme, jak se věci vyvinou. Rozhodně by ale bylo dobré, kdyby se specifikace konfiguračního schématu staly součástí standardů aspoň pro nové protokoly – byť třeba nepovinně.

Ladislav Lhotka

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..