Víte, jak jste na tom s IPv6? Zkuste certifikační program

V listopadu loňského roku vznikla díky NIX.CZ česká modifikace IPv6 certifikačního programu společnosti Hurricane Electric. Tento program je k dispozici zdarma a ověří nejen vaše znalosti ohledně IPv6, ale i technickou připravenost. Certifikace je dostupná na adrese http://ipv6.he.net/certification/.

Najdete zde popis testů, které budou prováděny, a seznam znalosti, které musíte prokázat v kvízu. Základní test se skládá z pěti otázek zaměřených na IPv6 a tyto znalosti si můžete před samotným testem osvěžit v krátkém souhrnu. Teď se již ale pojďme podívat na samotný průběh certifikace.

Po registraci a případném osvěžení znalostí již následuje úvodní test složený z pěti otázek, po jehož absolvování získáte hodnost nováčka. Po tomto testu se automaticky provede kontrola vaši IPv6 konektivity a v případě úspěchu můžete povýšit na hodnost průzkumníka. Na hodnost nadšence už potřebujete splnit první techničtější úkol – musíte prokázat, že váš webový server je přístupný přes IPv6. Aby se předešlo odkazování na cizí servery, máte vytvořit na serveru soubor s unikátním jménem, které si předem vygenerujete. Pozor, systém si pamatuje, jestli daný server již testoval a v takovém případě nepřijme jeho adresu! Tímto testem se zároveň ověří existence AAAA DNS záznamu pro daný server. Následující test se podobá hře „myslím si číslo…“, jde o řetězec, který si systém vymyslí. Pokud váš poštovní server podporuje IPv6 a máte správně nastavený MX záznam, vyhrajete. Systém pošle e-mail s vymyšleným řetězcem, který opíšete do příslušného políčka. Tímto jste dosáhli hodnosti správce. U samotného testu je popis ukazující na problémy, které mohou nastat například s graylistingem. První mail nedorazil, ale po resetování testu přišel druhý bez problémů. Profesionálem. alespoň v systému hodnocení, se stanete po ověření reverzních IPv6 záznamů poštovního serveru. Správný guru má také nastavené odpovídající NS záznamy a jeho DNS servery naslouchají na IPv6. V testu pro získání této hodnosti se tedy vyzkoušejí právě tyto dvě vlastnosti pro doménu použitou ve webovém testu. Je možno použít i doménu nadřazenou testované doméně. Nejvyšší možnou hodností je mudrc, pro jehož získání musíte mít IPv6 glue záznamy pro doménu v TLD. Pokud splníte i tuto podmínku, gratulujeme! Jste plně připraveni na IPv6 a nic by vás nemělo zaskočit. Pokud jste na nejvyšší metu nedosáhli, nezoufejte, potřebné znalosti a zkušenosti můžete získat například na kurzu Implementace IPv6, který pořádá Akademie CZ.NIC. IPv6 si můžete „na vlastní kůži“ vyzkoušet také v naši IPv6 Laboratoři.

Pro všechny hodnosti je k dispozici certifikát, který si můžete vložit do stránek, případně vytisknout. Bohužel tyto certifikáty jsou k dispozici pouze v angličtině. Jsou také k dispozici doplňkové technické testy (v angličtině) pro každou úroveň. Mohou být zajímavým doplněním; jen škoda, že jejich splnění není podmínkou pro získání dané hodnosti.

Teď už nezbývá než popřát mnoho štěstí při certifikaci a úspěšné získání nejvyšší hodnosti.

Petr Černohouz

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..