Biorytmy v DNS provozu

Ať chceme nebo nechceme, celý náš život je řízen rytmy okolního prostředí. Některé vycházejí z fyzikální podstaty našeho světa, jako střídání noci a dne při otáčení naší planety kolem její osy, či cyklus ročních období při její rotaci kolem slunce. Jiné, jako měsíce či týdny, jsme si vytvořili uměle (možnost souvislosti délky týdne s dobou potřebnou ke stvořením světa nechám na kritickém posouzení laskavého čtenáře), ale jejich vliv na nás není o mnoho menší. Koneckonců kdo z nás nikdy netrpělivě nečekal, až se mu účtu konečně opět po měsíci objeví výplata…

I přesto, že počítače jsou věci (zatím) neživé, biorytmy, které řídí život člověka se přenášejí i na ně. V případě CZ.NIC můžeme tyto sledovat na provozu našich DNS serverů a právě tomuto tématu bych rád věnoval dnešní krátký příspěvek.

Na následujícím obrázku se můžete podívat na ukázku toho, jak vypadá například běžný měsíční provoz na našich DNS serverech.

Ukázka měsíčního provozu

Na první pohled je tu patrné střídání dne a noci a hned na ten druhý také týdenní cyklus s výrazně nižším provozem o víkendu.

Denní cyklus si můžeme blíže prohlédnout na následujícím obrázku.

Průměrná středa

Na něm je zobrazena průměrná středa v našem DNS provozu za posledních cca 20 měsíců. Protože jsou data zprůměrována přes relativně dlouhou dobu, vyhladily se případné výkyvy v provozu. Z grafu můžeme vyčíst například fakt, že minimální provoz je cca kolem 4. hodiny ráno a přibližně mezi 5. a 10. hodinou se provoz zdvojnásobí s tím, jak lidé přijíždějí do práce, zapínají počítače a začínají brouzdat. Kolem 12. hodiny je malý ale patrný útlum, kdy lidé postupně odcházejí na oběd, aby se posíleni opět vrhli do práce a způsobili tak maximum aktivity mezi 14. a 15. hodinou. Poté aktivita mírně klesá a po posledním záchvěvu, který najdeme kolem 20:00, rychle upadá k nočním hodnotám.

Na dalším grafu najdeme podobně vytvořený průběh průměrného týdne.

Průměrný týden

Ten nám kromě zhuštěného náhledu na typický pracovní den s jeho přestávkou na oběd a večerním krátkým vzrůstem aktivity ukazuje, jak se vyvíjí provoz od pondělí do neděle. Zatímco první čtyři pracovní dny jsou téměř totožné, v pátečním průběhu je již zřetelně vidět pracovní únava a v odpoledních hodinách naplnění touhy po brzkém odchodu domů, které se projeví výrazně rychlejším a větším poklesem aktivity.
Víkendový provoz je pak o poznání slabší, se zvýšenou aktivitou v neděli večer, která je srovnatelná s páteční.

Pokud si po přečtení předchozích řádků říkáte s Cimrmanem, „To ani nemusel psát. To každý ví.“, mám pro vás ještě jeden graf. Ten sice také nepřekvapí, ale alespoň je v něm nějaká věda.

Periodicita DNS provozu

Jedná se o výsledek analýzy periodicity DNS provozu získaný Fourierovou transformací vstupních dat (pro přehlednost je uveden jen výřez grafu). Kromě silné denní periodicity je zde vidět i závislost týdenní. Za zmínku pak stojí také slabší zastoupení period kolem 0,5 a 3,5 dne. První z nich je způsobená výše zmíněným poklesem provozu kolem poledne, zastoupení druhé pak souvisí s náhlými změnami mezi pracovními a víkendovými dny.

Doufám, že pro vás byla pozorování z tohoto článku zajímavá a že vás třeba, podobně jako mě při psaní, přivedou k zamyšlení nad tím, jak moc jsme rytmy okolního prostředí ovlivňováni a kam vlastně až tento vliv sahá.

Bedřich Košata, Laboratoře CZ.NIC

Autor:

Komentáře (3)

  1. Jakub Bouček říká:

    Mě zaujala ta špička kolem 20. hodiny. Co to způsobuje?

  2. Bedřich Košata říká:

    Těžko říct. Osobně bych si vsadil na kombinaci kontroly mailu před večerním televizním blokem a začátek aktivity těch, kteří po zprávách televizi vypínají a zapínají počítače. Možná je v tom ale nějaké jiné vysvětlení, které by objasnilo i tu drobnou špičku ve 4 hodiny ráno.
    Vzhledem k tomu, že na naše servery přicházejí dotazy přes rekurzivní DNS servery poskytovatelů, kde se cachují podle TTL, tak je obraz u nás už tak trochu zkreslený a bez hlubší analýzy je to jen střílení od boku. Mohou to být právě nějaké efekty spojené s vypršením cache u záznamů z aktivní části dne a nebo periodická aktivita nějakých botů, apod.
    Pokud budu mít čas a příležitost, zkusím se na to podívat a třeba napsat pokračování. Zatím to ale nemohu slíbit.

  3. Jarda říká:

    V 8 hodin jdou deti spat a rodice si konecne muzou pustit pocitac :-)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..