Další významná doména podepsána

Zprávy týkající se DNSSECu se v poslední době objevují jako houby po dešti. S tím, jak se blíží podpis kořenové zóny, zvyšují mnohé TLD registry svou aktivitu v této oblasti. Proto jsem si vybral zprávu, která se dotýká mnoha uživatelů v České republice. Dalším registrem, který podepsal svou doménu a spustil registrace pro koncové uživatele, se stalo sdružení EURid. Pro podpis už pochopitelně použilo novější technologii NSEC3 a to s mechanismem opt-out, který zmenšuje velikost zónového souboru.

Je příjemné, že došlo k určité synergii s naší doménou .cz. Jeden v DNSSEC oblasti z nejaktivnějších registrátorů – Web4U, se rozhodl automaticky pro své zákazníky podepsat i všechny .eu domény, které hostuje na svých nameserverech. Tím dostala .eu doména do startu DNSSECu hned několik tisíc podpisů. Doufejme, že si to vezmou za příklad i další registrátoři a DNSSEC se ještě více rozšíří.

Ještě poměrně zajímavé je, že se EURid nerozhodl nijak publikovat svůj veřejný klíč. Není dokonce ani v ITARu. Předpokládám, že důvodem je, že nechtějí, aby uživatelé jejich doménu validovali pomocí jejich klíče, ale chtějí, aby validace probíhala až pomocí podepsané kořenové zóny. To je poměrně správný přístup, nemá smysl kvůli jednomu měsíci validace něco speciálního nastavovat.

Takže gratuluji EURidu a je příjemné, že další doména je připravena před tím hlavním milníkem – podpisem kořenové zóny.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..