Vládní aktivity v oblasti kybernetické bezpečnosti

Vláda na svém zasedání v předposledním květnovém týdnu, na základě návrhu Ministerstva vnitra, zřídila Meziresortní koordinační radu pro oblast kybernetické bezpečnosti a schválila její statut.

Podle oficiální zprávy, která byla k návrhu statutu vydána, má být zřízení koordinační rady nástrojem pro podporu výkonu koordinační role Ministerstva vnitra v oblasti kybernetické bezpečnosti, která vyžaduje součinnost dalších ústředních orgánů státní správy a dalších subjektů. Jednání rady, jejíž první setkání se má uskutečnit relativně velmi brzy, nejpozději do konce srpna, se budou účastnit nejen Ministerstvo vnitra, ale také zástupci policie, Ministerstva obrany, zahraničních věcí, financí, průmyslu a obchodu, dopravy, ale i BIS, České národní banky a pochopitelně ČTÚ. Přizváni mohou být také externí odborníci.

Zřízení této rady je součástí širšího zájmu státu o kybernetickou bezpečnost, a bylo schváleno vládou už v březnu tohoto roku. Do poloviny prosince by pak MV mělo vládě předložit strategii pro oblast kybernetické bezpečnosti a co je důležité, nejpozději do konce tohoto roku zahájit zajišťování provozu vládního (národního) pracoviště CSIRT. Modelové pracoviště již od r. 2008, v rámci grantu MV, obsluhují pracovníci sdružení CESNET. Sdružení CZ.NIC, které provozuje CSIRT tým zodpovědný za řešení incidentů v rámci AS25192 a incidentů dotýkajících se nameserverů pro domény .cz a ENUM, se aktivně účastní pracovních setkání, které se provozu národního CSIRTu týkají.

Zuzana Durajová

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..