Novinky z domény .eu

Na nedávném setkání EURidu s registrátory došlo ke dvěma očekávaným oznámením. První je jistě poměrně bezkonfliktní; EURid ohlásil, že 13. října spouští DNSSEC testbed. K tomu lze EURidu jen pogratulovat. Doufejme, že testy dopadnou dle očekávání a doména .eu se rychle dostane na seznam „podepsaných“ domén.

Druhá zprávička (aktualizace: 26. března 2014) jistě bude zajímat mnohé stávající držitele .eu domén. EURid oznámil, že 10. prosince spouští v doméně .eu IDN, tedy že od tohoto dne bude možné registrovat domény s háčky, čárkami, přehláskami, v řeckých znacích, prostě v písmech všech oficiálních evropských jazyků. Seznam povolených znaků lze nalézt zde. Poměrně zajímavý je fakt, že start IDN nebude předcházet sunrise perioda nebo-li, že 10. prosince se registr otevře IDN a kdo si jakou doménu zaregistruje, tu bude mít a to bez ohledu na držitele stávajících domén či držitele ochranných známek. Poněkud mě překvapuje, že na toto téma zatím není u nás vidět žádná diskuse.

Bude velice zajímavé sledovat, jak tento krok ovlivní diskusi o IDN i v naší doméně .cz.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (9)

  1. Philippe říká:

    Podle mne je za zavedením IDN jen celkový neúspěch .eu domény -> málo peněz z registrací -> snaha přínést něco, co by peníze zvýšilo, protože „někdo si to zaregistruje, aby ochránil svou neIDN doménu“. To, že není sunrise, mne ale také překvapuje, čekal bych, že takto z toho vytřískají více peněz.

    V .cz doméně řikám jako spousta lidí v předchozích průzkumech jednoznačné: NE IDN.

  2. MK říká:

    2M domen neni uplne malo :-) Pokud vim, tak EURID neni ztratovy. Tudiz „celkovy neuspech“ je jenom Vas „marketingovy postreh“.

    Cas oponou trhnul, uvidime, za jak dlouho to dojde ceske internetove komunite.

  3. Philippe říká:

    O ztrátovosti nikde nepíšu. Jo, 3M domén (dle stránek UERidu) považuju za neúspěch – vždyť je to jen pětkrát víc než v .cz (které je ale 50krát menší). Kdysi dávno jsem četl o tom, na kolika % .eu je nějaký reálný obsah (tj. žádný redirekt, parking, atd.). Bylo to hodně nízké číslo.

    Doufám, že IDN do .cz přijde za hodně dlouho. Jsou v tom prachy pro registrátory, je tudíž jasné, že dřív nebo později to bohužel projde.

  4. IDN je pouze klička jak zvýšit příjem za doménu. Minimálně zajímavé domény se brzy vyprodají, a kdo si bude chtít chránit trademark bude muset platit. Hold jedná se jako vždy o zisk. Neřekl bych ani půl slova, kdyby byla doména kompletně vyprodaná, ale to není.

  5. Martin Carbol říká:

    DNSSEC každopádně vítám, už bylo na čase. :-)

    S IDN bohužel nemůžu souhlasit, asi tak jako většina odborné i laické veřejnosti. Sice to pro registrátory přinese zvýšení počtu registrací (asi bych se měl teď radovat) a tím i nemalé peníze, rozhodně vzroste ale počet typosquatterů, soudních sporů atd. Také samotný zákazník to pocítí, když si bude muset „pro jistotu“ registrovat více domén. Docela se obávám i situace, že narazím v zahraničí na doménu, kterou prostě nebudu schopný na klávesnici napsat a nenajdu nikde verzi v ascii.

    Myslím si, že pokud CZ.NIC zachová stále stejný způsob průzkumu trhu, tak se nemáme čeho bát a veřejnost si sama řekne, co chce. ;-)

    mc.

  6. f říká:

    Celkom nerozumiem, teraz sa nedaju registrovat domeny, ktorych mena zacinaju na xn--?

  7. Indrax říká:

    „Diskuze“ tu je – ve stylu „radar“: my co jsme proti víme, že je to neslušné (pokud nenastane nějaká revoluce (a pak se asi stejně bavíme o blbosti), budou pořád existovat situace, kdy to nepůjde) a (fakticky neexistující) výhody nestojí za tu námahu, kdežto PROpagátoři melou jen pořád dokola „prostě to musíme mít a vy se musíte přizpůsobit pokroku, protože to tak prostě musí být“. Kde já jen něco takového už slyšel…
    P.S. Mikroanketa: vážně všechny po uzření „information will be published shortly“ napadlo stisknout „\“? A hele v pondělí už to opravili, tak v pohodě ;-) .

  8. Ondřej Surý říká:

    @f: Nyní se nedají registrovat domény, které obsahují — (dvě pomlčky za sebou).

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..