Předběžná opatření ve věcech doménových jmen a novela občanského soudního řádu

Poměrně častým institutem, který využívají ti, do jejichž práv je zasahováno registrací doménového jména, je podání návrhu na vydání předběžného opatření.

Ani tentokrát vás nezklamu a tak i nyní trochu opakování z teorie: předběžné opatření je vydáváno obecnými soudy, pravomoc vydat jej nemá Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Účelem je buď zatímní úprava poměrů účastníků, tzn. do vydání rozhodnutí ve věci samé, nebo je vydáváno tehdy, je-li obava, že by byl ohrožen výkon soudního rozhodnutí. Nejedná se tedy o konečné rozhodnutí, pouze o dočasnou úpravu právních poměrů.

V zákonem stanovených případech je navrhovatel povinen skládat jistinu, která slouží nejen jako prevence šikanózních návrhů, ale také jako kauce na náhradu újmy (penězi vyjádřitelné škody i nepeněžní újmy), kterou je navrhovatel povinen nahradit, pokud předběžné opatření zaniklo nebo bylo zrušeno.

A právě novela občanského soudního řádu, která vyšla na konci července pod číslem 218/2009 Sb., mění výši těchto jistot – z 50 tis. na 10 tis. Kč  a v obchodních věcech ze 100 tis. Kč na 50 tis. Kč. Právě druhá uvedená částka se týká sporů o doménová jména – většina z nich je totiž obchodněprávních (ochrana obchodní firmy, nekalá soutěž, ochrana průmyslového vlastnictví…). Pokud tedy někdo nepodal před zahájením sporu návrh na vydání předběžného opatření právě s ohledem na výši jistoty, snad nižší částka kauce tento způsob ochrany práv více zpřístupní.

Zuzana Durajová

Autor:

Komentáře (4)

  1. Adam říká:

    Chápu to tedy dobře tak, že pokud chci na někom vysoudit doménu, podám nejprve návrh na opatření a složím 50 000 Kč. V případě úspěchu bude doména do rozhodnutí vypnuta. A pokud vyhraju, dostanu těch 50 000 Kč zpět?

  2. Zuzana říká:

    Ne tak úplně :). Můžete se soudit o doménu a návrh na vydání předběžného opatření nepodat. Závisí na tom, jak se cítíte ohrožen způsobem, jakým je doména používána (je na ní např. zveřejňován obsah, kterým se cítíte poškozen) či máte důvodnou obavu, že její držitel doménu převede dál a ohrozí tak výkon soudního rozhodnutí. A na schválení návrhu není zákonný nárok, soud jej může zamítnout.

  3. Ladislav Ulicny říká:

    Uvedené částky jsou maximální … např. pro vydání předběžného opatření, na základě kterého byla pozastavena činnost serveru KARIERA.CZ, zaplatila žalující strana pouze 1000 Kč.

    50.000 Kč je směšná částka, která šikanózním pokusům s 50% šancí na úspěch (vy ještě věříte českým soudům?) stejně nemůže zabránit.

  4. Zuzana říká:

    Jedná se o částky stanovené zákonem pevně, jinak by tam byla formulace „až do výše….“. Ale soud má právo účastníka na návrh (čili ne sám od sebe, tedy z úřední povinnosti) v zákonem stanovených případech od poplatků zcela nebo zčásti osvobodit. A pozor – toto osvobození může během řízení odejmout, a to i zpětně.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..