S Androidem přes internet

Přestože je platforma Android už nějakou dobu mezi námi a přístroje, které jej obsahují, se začínají objevovat jak houby po dešti, stále víceméně chybí možnost telefonovat přes internet. K dispozici jsou zatím jen dvě možnosti a ani jedna není optimální :( iSkoot je klient bohužel jen pro Skype a jediný existující klient pro SIP, který se jmenuje Sipdroid, je zatím ještě v 0.9 beta verzích. Samotná beta by ani nevadila, ale problém je, že se nedá připojit k SIP účtu na nejrozšířenější VoIP ústředně Asterisk (problém s autentifikací při přihlašování).

Vůbec zajímavá otázka je, proč není SIP klient přímo integrován v operačním systému Android, když Google, který jej vyvíjí, je ryze internetová firma. Nejpravděpodobnější bude zřejmě obava, že operátoři nebudou chtít prodávat telefony, které by takovou funkci obsahovaly a výrobci telefonů by taková zařízení neprodali. Tomu by nasvědčovalo i to, že verze Sipdroid dostupná přímo přes Market (systém distribuce aplikací podobný jako AppStore u Apple), má omezené vlastnosti (zejména chybí možnost volat přes internet přes EDGE/3G připojení) a pro plnou verzi musíte jít na sipdroid.org.

P.S. Naštěstí Android je založen na Linuxu, takže je doufejme jen otázkou času, kdy někdo SIP klient integruje přímo do systému.

PT

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..