Konečně máme kořen DNSSEC

Ačkoliv už pět správců domén nejvyšší úrovně (TLD) zavedlo technologii DNSSEC, stále nám chybí jakoby krok číslo 1, tedy podpis té úplně prvotní, neboli kořenové zóny. Pokud tedy chci v současné době plně validovat záznamy ve všech podepsaných zónách, musím si stáhnout klíče všech pěti organizací a starat se o jejich aktualizaci. To je pochopitelně poměrně nepraktické, každý správce domény má jiný způsob, jak klíče zveřejňuje. V praxi to tedy funguje tak, že každý ISP, který validaci provádí, si buď sleduje aktuálnost obvykle té pro něj nejzajímavější domény a ostatní ignoruje, nebo použije úložiště klíčů mechanismu DNSSEC Lookaside Validation – DLV. DLV je poměrně elegantní řešení, nicméně ne každý má důvěru v konkrétního provozovatele DLV. Navíc DLV není zcela obecně přijaté a standardizované řešení.

Vzhledem k tomu, že podepsání kořenové zóny z mnoha důvodů ještě nedošlo, rozhodla se organizace IANA, která se jinak o změny v kořenové zóně stará, jednat a vytvořila prozatímní řešení, do doby než se spory vyjasní a dojde k podpisu. Proto vytvořila tak zvaný ITAR – Interim Trust Anchor Repository. Toto řešení je technologické odlišné od DLV a je z hlediska typu použitého DNS resolveru zcela neutrální. Dalším plusem je, že jej spravuje důvěryhodná organizace, která se o změny v kořenové zóně stará a má tedy autentizační mechanismy pro komunikaci se správci TLD. Výhodou je poměrně přesná specifikace toho, za jakých podmínek je služba provozována, a toho, co se stane po podpisu zóny. Ještě je třeba dodat, že narozdíl od DLV slouží ITAR pouze pro TLD. Způsob, jak nastavit DNS resolver pro spolupráci s DLV nebo ITAR popisuje kolega Surý ve svém článku na serveru Root.

Ač se vznik ITAR nemusí jevit jako důležitý krok, ve skutečnosti jím je. Může totiž přesvědčit registry, kteří čekají s implementací DNSSEC na podpis kořene, k urychlení plánu. Teď totiž kořen vlastně máme.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..