To nejzajímavější z ICANN

Tvář internetu se radikálně promění, vznikne nepřeberné množství nových generických domén nejvyšší úrovně. Takovým způsobem mohl působit závěr posledního zasedání organizace ICANN, které se konalo minulý týden v Paříži. Velmi pravděpodobně ale uplyne ještě hodně vody, než se nové domény začnou objevovat. Představenstvo ICANN se zatím totiž pouze jednomyslně shodlo na tom, že umožní vznik nových domén nejvyšší úrovně a to jak v anglické znakové sadě, tak i v ostatních jazycích. Jedním dechem ale poukázalo i na nutnost s liberalizací internetového prostoru zavést a dodržovat striktní a jasně dané podmínky a pravidla pro tyto nové domény.  A o těch se teprve začíná diskutovat. Podle předpokladů samotného ICANN by návrh pravidel neměl být hotový dříve než na začátku roku 2009 a teprve pak bude možné začít přijímat první žádosti o speciální domény. Kolik času zabere jejich vyhodnocení není snadné odhadnout; předpokládám ale, že se bude muset projít souborem nejen technických, ale i finančních a administrativních podmínek, což nějakou chvíli zabere. Reálný vznik prvních nových domén tak odhaduji zhruba na přelom let 2009 a 2010, přičemž tempo jejich přibývání nebude nijak závratné.

Výsledky tohoto usnesení jsou jistě povzbudivou zprávou pro všechny žadatele o generické domény nejvyšší úrovně. Mezi nejhlasitější patří zástupci některých velkých měst jako třeba Berlínu, Paříže či New Yorku, kteří lobbují za domény .berlin, .paris a .nyc. Stejně tak toto usnesení nahrává uživatelům jiných písem než anglické abecedy, protože je otevřen prostor po nové generické domény v jazycích a písmech jako čínština, arabština, ruština a podobně. Toto usnesení se zatím netýká speciální skupiny domén nejvyšší úrovně, které vyjadřují názvy států (tzv. ccTLD — country code Top Level Domain) jako třeba .cz, .uk, .eu a podobně. Vznik těchto domén se řídí speciálním seznamem ISO-3166. Na tvorbě mechanismu pro vznik ccTLD neanglických znakových sadách se právě v rámci organizace ICANN intenzivně pracuje.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (5)

  1. ondrej říká:

    Zdravim,

    chtel bych se zeptat na typy domen jako je co.uk, co.nz, com.tw, org.uk atp. Znamena to ze v podstate to „co“ je domena druhyho radu a vsichni pak tedy prakticky pouzivaj domeny tretiho radu (www.zippy.co.uk atp.)?

    Proc vznikly takoveto domeny, co znamena to „co“.

    Diky za objasneni

  2. Petr Komárek říká:

    Zdravím,
    zajímalo by mne, co vedlo k jednoznačnému rozhodnutí liberalizace, když se před tím ICANN tomu bránil. Bylo totiž napsáno, že všichni souhlasili.

    Nezdá se mi, že jednoznačnost byla vyvolána pouze tlaky od měst ap. Není to i tím, že „nebezpečně“ pro ICANN a možná i USA, vznikají další projekty pro rozšiřování jakýchkoliv domén 1. řádu na různých DNS a možná hrozilo, že se ICAAN zcela obejde?

    Petr K.

  3. ondrej říká:

    ano, doména co.uk se skládá z domény prvního (uk), tak druhého (co) řádu a všichni co si kupují doménu si tak kupují až doménu třetího řádu. V podstatě se UK rozhodlo, že použije stejnou metodu oddělení komerčního a jiného obsahu jako původně amerika s TLD .com .org .gov jenom například doménu com zkrátili na „co“. V podstatě vždy záleží pouze na rozhodnutí státu, případně jeho registrátora patřičné Top Level Domény jakou formu registrace pod svou doménou zvolí

  4. Ondrej Filip říká:

    Nemyslim se, ze se ICANN drive branil rozsirovani prostoru. Vznik novych domen, jako .aero ci .museum ukazoval, ze ICANN je ochoten novym zadostem vyhovet. Soucasne rozhodnuti pouze znamena, ze ICANN chce zavest system a jasne definovat podminky. Neni to prilisny posun.

    Tlaky vyvolavaly jiste mestske domeny, ale hlavni silou je IDN. Rusove proste chteji svou domenu v azbuce, podobne mnoho Asiatu. Takze pribudou nove IDN gTLD a urcite i ccTLD.

  5. court order říká:

    Geez, that’s unbelievable. Kudos and such.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..