Konference Internet a technologie 08 – panelová diskuse na téma IPv6

První dvě přednášky druhého bloku konference Internet a technologie 08 byly o „novém“ internetovém protokolu IPv6. Po Pavlu Satrapovi z Technické univerzity v Liberci, který IPv6 představil, přišel na řadu Lubomír Pinkava z Casablanca INT. Ten se IPv6 věnoval z pohledu poskytovatele internetového připojení.

Na otázku, co by nejvíce pomohlo rozšíření IPv6, odpovídal Pavel Satrapa. „Rychlému rozšíření nastupujícího protokolu by určitě prospělo, kdyby se zde objevila služba nebo obsah, který by byl na jedné straně velice atraktivní a na druhé dostupný pouze přes IPv6; něco, jako byl kdysi World Wide Web.“

Rozšířenost IPv6 brání podle Ondřeje Filipa, výkonného ředitele CZ.NIC, také nedostatečné technické vybavení, které by tuto technologii podporovalo, a operátoři. „Čeští operátoři, především ti větší, zatím protokol IPv6 neimplementovali ve svých sítích. Na druhou stranu si ale myslím, že většina z nich má IPv6 adresy přiděleny a tento protokol testuje. Celá situace není jednoduchá. Uvědomme si, že pokud budeme chtít, aby protokol IPv6 fungoval podle našich představ, je potřeba vyměnit nebo upgradovat ideálně všechny prvky sítě; rozhodně ty přístupové, které ovládají tisíce uživatelů. Tato změna bude určitě drahá a asi i poměrně složitá,“ řekl Ondřej Filip.

Na závěr diskuse předpověděl Lubomír Pinkava to, co se o několik týdnů později stalo. „Světýlkem v tunelu jsou aktivity Evropské unie, která může připojení přes IPv6 úřadům a firmám v Unii v uvozovkách přikázat, “ dodal technický ředitel Casablanca INT.

Vilém Sládek

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..