Evropská unie aktivně podporuje IPv6

Česká média informovala poprvé v úterý 27. května o tom, že Evropská komise navrhla kroky, které mají předejít tomu, aby nebyly v blízké budoucnosti vyčerpány internetové adresy současného internetového protokolu IPv4. Výkonný orgán Evropské unie chce více motivovat uživatele internetu k přijetí novějšího a v podstatě neomezeného internetového protokolu IPv6. Současný protokol vydrží podle některých odborníků už jen tři roky. Evropská komise si podle tiskových informací stanovila za cíl prosadit, aby do roku 2010 čtvrtina úřadů, průmyslových podniků a domácností využívala nový protokol IPv6.

Na problém, který znamená stále se snižující počet IP adres a pomalé zavádění nového internetového protokolu, upozorňuje sdružení CZ.NIC již delší dobu. Proto prohlášení zástupců Evropské unie vítá a slibuje si od něj především větší zájem o téma, které je stále aktuálnější. Na konferenci Internet a technologie 08, která se konala minulý týden v Praze, věnovali organizátoři tomuto tématu jeden samostatný blok. V něm a v následné panelové diskusi zmínili přednášející nejen současnou situaci, ale také třeba i velice pravděpodobné výhledy do budoucna.

Podle některých zdrojů nebudou současné IP adresy dostupné již v roce 2011. Neznamená to ale konec internetu, ani omezení jeho fungování. Dojde „pouze“ k tomu, že ho nebude možné dále rozšiřovat a rozvíjet.

Sdružení CZ.NIC, které spravuje registr domén .CZ a ENUM, je jako jedna z mála tuzemských institucí na přechod na nový protokol připraveno.

Ondřej Surý

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..