Reportáž psaná na IPv6

Již nějakou dobu se pravidelně účastním konferencí RIPE, kde se schází lidé okolo internetu a diskutuje se nad jeho dalším vývojem. Centrálním tématem několika posledních konferencí bylo vždy IPv6. To, že IPv4 adresy dochází, víme už nějakou dobu. Přesnější výpočty lze najít třeba na stránkách Geoffa Hustona – http://ipv4.potaroo.net/. Zajímavé je pozorovat trend. S každou další konferencí se počet prezentací o přechodu na IPv6 zvyšuje a zvyšuje se i intenzita naléhání, aby ISP, poskytovatelé obsahu i další velcí hráči byli na IPv6 připraveni. CZ.NIC svoji síť už od začátku plánoval jako dual stack, jinými slovy v naší síti až na výjimky běží všechno na IPv4 i IPv6 zároveň.

A proč reportáž psaná na IPv6? Sedím teď na RIPE 56 v Berlíně a posledním trochu experimentálním krokem bylo vypnutí IPv4 přístupové sítě od 10:00 do 11:00. To znamená, že jsem teď připojený pouze přes IPv6. Na servery CZ.NICu se dostanu nativní IPv6 konektivitou a do zbytku (zaostalého :-)) IPv4 světa se dostávám přes mechanismus NAT-PT, který zajišťuje přístup IPv6 klientům do sítě IPv4.

Pokud budeme brát vážně statistiky z potaroo.net (a to bychom měli), tak nám do doby, kdy už nebude možné alokovat další IPv4 adresy zbývá tři roky a pár měsíců. A to je setsakramentsky krátká doba na řádné otestování již v existující síti. Pokud jste LIR a zatím nemáte přidělený blok IPv6 a nemáte ani plán nasazení IPv6 ve vaší síti, tak bych vám doporučil začít přemýšlet nad tím, jak IPv6 do vaší sítě nasadíte. A to dříve než bude pozdě a budete to muset dělat hodně narychlo. Rok 2011 neznamená konec světa ani konec internetu. Znamená to však, že většina z vás, kdo ještě ten krok směrem k IPv6 neudělala, ho bude muset udělat.

Ondřej Surý z RIPE 56

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..