Prague PostgreSQL Developers Day

Mezi první a druhou volbou českého prezidenta se na FEL ČVUT uskutečnil první ročník konference věnované vývojářům pracujícím s open source databázovým systémem PostgreSQL. Konferenci pořádal server Databázový svět ve spolupráci se společností SUN a sdružením CZ.NIC.

Program konference nabídl mnoho cenných informací, jako jsou například novinky v právě vydané verzi 8.3 nebo  plánované funkce a detaily některých pokročilých vlastností systému. Hlavní „hvězdou“ konference byl člen úzkého jádra vývojářů databáze Peter Eisentraut. Ten ve dvou přednáškách nejprve shrnul všechna vylepšení nové verze a posléze detailně rozebral jednu z nich a to podporu práce s XML dokumenty. Kromě dalších zajímavých vystoupení, která se týkala uložených procedur, kontroly integrity dat, postupu při zpracování dotazu a portování PostgreSQL na operační systém Solaris, mě zaujala přednáška o podpoře fultextového vyhledávání. Tuto vlastnost bychom výhledově rádi zabudovali jak do registračního systému, tak do redakčního systému, na kterém běží naše weby. Všechny přednášky byly snímané a jsou (nebo budou) k dispozici na stránkách AVC.

Kromě zmíněných přednášek byla, jak už na konferencích bývá, zajímavá i diskuze mezi samotnými účastníky. Z nich bych vybral například debatu o tom, zda je budoucnost spíše v třívrstvé architektuře (klient, aplikační server, databázový server) nebo v dvouvrstvé architektuře (klient, databázový server). Na neformálním „zakončení“ v blízkém restauračním zařízení U medvídků pak byla možnost poznat některé ze zainteresovaných blíže, než umožňuje akademická půda. Věřím, že zůstaneme s komunitou kolem PostgreSQL v kontaktu i nadále a že to bude ku prospěchu fungování správy domén v České republice.

Jaromír Talíř

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..